Pardoseala de travertin este alternativa mult mai rezistentă la diverse alte tipuri de pardoseli cum sunt cele din ceramică sau gresie. Travertinul este un material natural, durabil, montarea unei astfel de pardoseli oferind un aspect estetic deosebit atât la interior, cât și în spațiile exterioare. Se folosește în băi, pe holurile caselor, în livinguri, dar și pe terase, în curte, pentru a placa scările exterioare sau balcoanele. Poți utiliza plăci de travertin și pentru a realiza pereți decorativi sau pentru a “tapeta” exteriorul casei.
Dacă ești în căutarea unui tip de pardoseală și te-ai oprit la travertin, alegerea ta este una excelentă din punct de vedere al calității și al designului. Iată ce trebuie știi:
sursa foto
Alegerea materialelor și a instrumentelor de montaj
Travertinul este un material natural format din carbonat de calciu. Înainte de a-l alege pe cel potrivit pentru lucrarea ta, trebuie să știi că există diferențe între plăcile și pavajele de travertin. Plăcile sunt folosite în amenajări interioare, în pardoseli, pereți decorativi, în timp ce pavajele își găsesc utilizarea la exterior, pentru aleile din curte sau la spațiile de pe terasă. O altă diferență este dată și de grosimea acestora. Placa de travertin are o grosime medie de 1.2 cm, în timp ce grosimea standard pentru pavajele de travertin este de 3 cm.
Înainte de a începe montarea pardoselii de travertin, este esențial să gândești un plan de amenajare. Alege culoarea și mărimea plăcilor, apoi adezivul și instrumentele de montaj: ruleta, drişca, găleata pentru amestecul de adeziv.
Adezivul este un element esențial în montarea pardoselii de travertin. Alege un adeziv special conceput pentru piatră, cum este Weber.set stone. Acesta îmbină perfect orice material din piatră naturală, este alb, deci nu va păta plăcile, și poate fi utilizat atât la proiecte de amenajări interioare, cât și pentru montarea travertinului la exterior.
Montarea pe o suprafață turnată din beton
E important să știi că montarea pardoselii din travertin se face pe o suprafață din beton turnată, care trebuie să fie egală. În cazul în care are nevoie de retușuri în ceea ce privește egalizarea, acestea se vor realiza cu ajutorul adezivului de montaj.
Pe suprafața plăcilor, se aplică un strat unitar de adeziv. Apoi, se aplică uniform și pe pardoseală, pe un alt strat de adeziv întins deja. Pentru montarea pardoselii de travertin este esenţial ca suprafața pe care se pun plăcile să fie perfect netedă.
Chituirea cu chit de rosturi
După ce au fost montate plăcile de travertin, pardoseala se lasă la uscat. Următorul pas este chituirea cu chit de rosturi. Acesta poate fi ales în nuanțe de alb, gri sau în alte culori în funcție de preferințele și de ideile tale de amenajare.
Impermeabilizarea pardoselii
După aplicarea chitului de rosturi, e necesară folosirea unui impermeabilizant pentru a evita orice risc de pătare a pardoselii. Travertinul este o piatră naturală poroasă, motiv pentru care se pătează ușor, mai ales cu lichide de culoare închisă, cum sunt vinul sau cafeaua. Alege produse profesionale pentru impermeabilizarea pietrei și astfel niciun tip de mizerie nu va mai fi absorbit în profunzime, ci va rămâne la suprafață.
Întreținerea pardoselii din travertin după montare
Întreținerea pardoselii din travertin se face prin aplicarea periodică, la intervale de 1-3 ani, a unor noi straturi de impermeabilizant.
Pardoseala din travertin este soluția excelentă atât la interior, cât și în amenajări exterioare, precum terase sau aleile din curte. Travertinul este un material folosit și în spații mai mari, precum restaurante, birouri sau spații comerciale datorită rezistenței sale sporite, dar și pentru că aduce un aer modern din punct de vedere estetic.