Vinul reprezintă categoria de băutură ce nu trebuie să lipsească de la nici un eveniment important din viața noastră, pentru că fiecare pahar de vin este o experiență în sine.
Stațiunea Didactică de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa – Istrița (www.pietroasaveche.ro) a creat încă de la începuturi, din 1893, vinuri de poveste, pe care degustătorul să le descifreze în nota personală.
Dar în spatele acestora, se ascund lucruri extraordinare despre Pietroasa pe care ar trebui să le știi. Unele te vor surprinde!
1. Pietroasa a fost înființată, pe 10 ha, cu o colecție de 737 de soiuri de viță de vie, aduse din întreaga lume și care au constituit o bază importantă pentru selecție și cercetare, printre primele de acest fel.
2. La Pietroasa a fost fondată prima școală de altoitori din țară, în 1894.
3. Înainte de a se transforma în vin și a fi puși în sticlă, strugurii străbat o cale lungă și dificilă, cu multe pericole în diferite etape, cum ar fi dăunătorii și bolile. Înțelegând acest aspect, marele profesor I.C. Teodorescu a organizat la Pietroasa, pentru prima dată în România, experimente sistematice privind comportarea soiurilor de viță de vie altoite pe mai mulți portaltoi, răspunsul la tăierile în uscat, și inclusiv prevenirea și combaterea bolilor și a dăunătorilor.
4. Pietroasa este mult mai mult decât un izvor de vinuri neasemuite, este ,,acasă” pentru vița de vie deoarece aici se produce material săditor viticol, precum butași portaltoi, coarde altoi și vițe altoite. Tot aici are loc selecția clonală cu accent deosebit spre soiurile românești de viță de vie.
5. Pe lângă gama de vinuri Pietroasa Veche, Stațiunea de Cercetare vine cu o nouă gamă denumită Pietroasa Research and Innovation ce conține vinuri din producția 2019, care și-au confirmat calitatea, prin rezultatele obținute la concursul internațional de vinuri IWCB de anul acesta. Trebuie să o cunoști! Gustul sofisticat și rafinat, precum și frânturile de tradiție presărate uniform, ușor insesizabile dar totuși prezente, te vor cuceri!
Însă, probabil te întrebi cum recunoști un vin bun, cum poți face asta și ce anume trebuie să analizezi când bei un vin. Degustarea vinului este o artă și o experiență multisenzorială totodată! Văzul, mirosul și gustul lucrează împreună, simultan, în momentul servirii unui pahar de vin și ne oferă informații importante despre calitatea vinului.
Tocmai de aceea, cea mai simplă și corectă tehnică de degustare urmează 4 pași ce corespund simțurilor noastre clasice:
1. Examenul vizual
Mai întâi privește vinul prin pahar. La o degustare obișnuită, observi doar dacă vinul este limpede sau neacidulat.
Poți să-i observi și culoarea sau nuanța, înclinând paharul la 45°, în dreptul unui fundal alb (de masă sau farfurie).
Examinează intensitatea culorii privind în pahar de sus în jos. Chiar dacă specialiștii pot vorbi ore în șir despre diferite culori și nuanțe ale unor vinuri, în practică, examinarea vizuală durează doar câteva secunde.
Majoritatea vinurilor bune și în special cele roșii, mature, au aspect interesant, strălucitor și luminos, cu nuanțe de culoare care se deschid spre margine.
Cu cât vinul este mai vechi, cu atât mai mare e diferența între culoarea de la centru și cea aproape apoasă de la margine.
2. Mirosul
Duci paharul la nas și miroși. Obții un vapor mult mai intens dacă, înainte de a mirosi, rotești un pic paharul.
Astfel, elementele volatile care compun vaporul sunt eliberate la suprafața vinului. Prin rotire, maximizezi cantitatea de vin care ajunge în contact cu aerul și ajuți compușii aromatici volatili să iasă din vin și să se colecteze la suprafața lui. Nu contează dacă rotești paharul pe masă sau în aer.
3. Gustul (prima sorbitură)
Preia vinul în gură, o sorbitură generoasă. Prin limbă și interiorul gurii, el îți va transmite o impresie complexă de dulceață, aciditate, nivelul taninilor și corp.
Totodată, vă confirmă aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul retro-nazal. Tine vinul un timp în gură, înainte de a-l înghiți sau a-l scuipa.
Dacă deschizi buzele, tragi un pic de aer și puțin vin în gură, se contribuie la vaporizarea elementelor volatile maximizând impactul vinului.
4. Aprecierea
Evaluează ce simți în gură, mai precis persistența aromelor, după ce l-ai înghițit sau scuipat. Sursa: ,,Degustarea Vinului – Jancis Robinson”
Acum, poți să deguști în cunoștință de cauză vinurile din gama Pietroasa Research and Innovation și să faci aprecieri calitative verosimile cu referire la acesta, ca un degustător înrăit. Proiectul nostru a reprezentat pentru USAMV retehnologizarea întregului proces de vinificație și ne-am dorit să demonstrăm că idea de a avea noi game de vin, bazându-se pe proiecte de cercetare, este realizabilă.
Prin Stațiunea Didactică de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Pomicultură Pietroasa – Istrița, am reușit, în calitate de universitate publică, să aducem în fața clienților și în fața unor importante lanțuri de magazine, o nouă gamă de vinuri, care s-au dovedit a fi #extraordinară. In vino veritas!