Ești în căutarea unui ceas de mână de cea mai bună calitate și care să se potrivească perfect la încheietura mâinii tale? Îți dorești că ținuta ta să fie pusă în valoare cu un ceas potrivit ca formă şi design? Ei bine, pentru a face o alegere cât mai aproape de adevăr şi pentru că oferta de ceasuri de mana este foarte numeroasă, este bine să ai în vedere un minimum de elemente.
Iată cele mai semnificative 5 criterii care te vor ajuta să faci o alegere reuşită.
1. Mecanismul de funcționare
Piața specializată în ceasuri de mână se împarte în două categorii: prima include ceasurile mecanice şi cele automatice, iar a doua se referă la ceasurile pe cristal de quartz. Atât ceasul mecanic cât şi ceasul automatic funcționează pe baza mecanismului clasic de roţi dinţate şi pinioane. Diferenţa dintre ele este că la ceasul automatic încărcarea cu energie a sistemului se face şi prin mişcarea mâinii purtătorului, nu doar prin rotirea cheiţei. Ceasul pe quartz îşi primeşte energia de la o baterie care trebuie înlocuită periodic, deoarece se epuizează în timp.
2. Precizia în indicarea exactă a orei
Chiar dacă astăzi putem afla ora și din alte surse, să nu uităm că rolul principal al ceasului de mână este de a indica ora și abia apoi să fie un accesoriu de calitate. Deşi nu prea găseşti ceasuri automatice la vitrina de ceasuri ieftine, trebuie să recunoaştem că ele sunt mai puţin precise comparativ cu modelele pe baterie. Totuşi, poţi trece mai uşor peste acest amănunt, luând în considerare faptul că eleganța ceasului automatic este net superioară celui pe quartz.
3. Design-ul ceasului de mână
Oferta de ceasuri de mână este foarte diversificată aşa că poți alege dintr-o multitudine de forme, culori, materiale și mărimi, indiferent dacă optezi pentru un ceas cu baterie sau pentru unul clasic. Aici trebuie să te gândeşti puţin la ținuta ta vestimentară de zi cu zi și la un design care să te facă să te simţi confortabil. Există şi varianta de ceasuri dual care au două tipuri de afişaj: un afişaj electronic (digital sau led) şi al doilea de tip analogic cu limbi.
4. Rezistența în timp
Dacă vrei o investiţie pe termen lung, atunci soluţia cea mai indicată este un ceas automatic. Un ceas automatic bine întreţinut şi ferit de şocuri poate fi folosit şi până la zece ani fără probleme. Aşadar, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: la acest capitol, ceasurile pe quartz se situează în urma celor cu mecanism mecanic sau automatic.
5. Funcțiile ceasului de mână
Foarte multe dintre ceasurile de mână moderne pe baterie vin echipate și cu alte funcții în afara celei de indicare a orei. Putem aminti aici funcțiile precum cronometru, altimetru, barometru, localizare GPS, măsurare a efortului fizic, a pulsului sau chiar a tensiunii arteriale. Și rezistența la apă este un aspect important pentru a-ţi proteja investiţia. Gradul de rezistență este de obicei inscripţionat pe capacul ceasului sau producătorul îl menţionează în certificatul de garanţie.
Ține cont de aceste criterii și cu siguranță vei face o alegerea care te va mulțumi.