În 6 septembrie se împlinesc 5 ani de când Luciano Pavarotti a părăsit această lume. Chiar în ziua comemorării sale, Radio România Muzical îi dedică o ediţie specială a emisiunii „Puzzle muzical” (ora 11.30). Alături de cele mai reprezentative înregistrări ale celui care a schimbat faţa muzicii clasice, va fi difuzat şi interviul pe care Luciano Pavarotti l-a acordat Sorinei Goia în 1999, cu ocazia concertului său susţinut la Bucureşti.
Luciano Pavarotti a fost unul dintre cei mai importanţi tenori ai tuturor timpurilor: un timbru inconfundabil, o prezenţă carismatică şi un spirit care a reuşit să impună gustul pentru muzică de operă unui public larg. Luciano Pavarotti a abordat un repertoriu imens şi foarte variat: de la operă la canzonetă şi muzică uşoară, impunând un nou model de vedetă a muzicii clasice, promovată la nivel global.
Emisiunea este realizată de Felicia Nenoiu şi va putea fi reascultată pe site-ul www.romania-muzical.ro din 7 septembrie.
Filarmonica din Viena, în direct de la BBC Proms, la Radio România Muzical
În 6 şi 7 septembrie, la Radio România Muzical pot fi ascultate, în direct, cele două concerte pe care Orchestra Filarmonicii din Viena, dirijată de Bernard Haitink, le susţine la Royal Albert Hall din Londra, în cadrul Festivalului BBC Proms.
În prima seară, de la ora 21.00, solist este celebrul pianist american Murray Perahia, în Concertul nr.4 de Ludwig van Beethoven, program completat de Simfonia a IX-a de Anton Bruckner.
În a doua seară, de la ora 21.30, Orchestra Filarmonicii din Viena va prezenta două lucrări: Simfonia nr.104 de Joseph Haydn şi Simfonia Alpilor de Richard Strauss.
Orchestra Filarmonicii din Viena este una dintre cele mai importante la nivel mondial; dirijorul olandez Bernard Haitink, la 83 ani, este un adevărat „monstru sacru” al artei dirijorale contemporane.
Cele două concerte sunt comentate din studioul Radio România Muzical de Dan Ghineraru, respectiv, Anca Ioana Andriescu şi pot fi reascultate încă 7 zile după data difuzării în FM pe site-ul www.romania-muzical.ro.
Radio România Muzical este unul dintre cele 8 posturi publice europene care preiau în direct cele două concerte-eveniment propuse în 6 şi 7 septembrie în cadrul Festivalului BBC Proms.
Percuţionistul Grigore Teodorescu, membru al European Jazz Orchestra
La invitaţia Radio România Muzical, percuţionistul Grigore Teodorescu participă la ediţia de anul acesta a turneului European Jazz Orchestra, care va avea loc între 2 şi 20 septembrie şi va cuprinde concerte în Danemarca, Polonia, Germania, Cehia, Austria, Slovenia, Ungaria, Slovacia şi Ucraina.
Turneul European Jazz Orchestra este unul dintre proiectele importante care se desfăşoară sub emblema Uniunii Europene de Radio, oferind posibilitatea unor muzicieni cu vârsta până în 28 de ani să acumuleze experienţă profesională şi să cânte în centre culturale importante.
Grigore Teodorescu (28 ani) este absolvent al Facultăţii din Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara şi al unui master la Academia de Muzică «Gheorghe Dima» din Cluj Napoca. Are un repertoriu amplu, din zone foarte diverse: muzică clasică, jazz, pop-rock şi colaborări cu muzicieni dintre cei mai importanţi ai României, ceea ce-i confirmă valoarea şi versatilitatea. Grigore Teodorescu a activat începând din 2005 ca membru al unei orchestre de tineret din Germania.