Din cauza sistemului imunitar slăbit, cei mici pot dezvolta cu ușurință o serie de alergii. Deși cele mai multe dintre acestea nu prezintă simptome vizibile, o serie restrânsă de alergii pot deveni chiar un pericol pentru sănătatea celor mici.
Care sunt simptomele alergiilor la copii?
Printre cele mai des întâlnite simptome ale prezenței unei alergii la cei mici se numără:
- Erupțiile cutanate, înroșiri, mâncărimi la nivelul pielii;
- Umflarea buzelor și a limbii;
- Dureri abdominale, greață, vărsături;
- Strănut, tuse, respirație șuierătoare;
- Stare de oboseală.
sursa foto
Care sunt cele mai întâlnite alergii la copii?
Iată care sunt cele mai întâlnite alergii la pacienții cu vârste mici:
Alergia la praful de casă
Cea mai simplu de dezvoltat alergie, de care cel mic poate fi afectat, este cauzată de alergenii prezenți în praful din locuință.
Acarienii din praf se hrănesc cu piele moartă, aceste microorganisme obișnuind să se dezvolte astfel în pat și în zonele apropiate de acest corp de mobilier (draperii, tapet, covor etc). De asemenea, această alergie mai poate fi cauzată și de fibrele sintetice sau alte bacterii.
Alergia la polen
Prin polenizare, florile plantelor eliberează în aer granule de polen. Aceste substanțe microscopice pot fi transportate cu ușurință în aer, declanșând alergii sezoniere atât la persoanele adulte, cât și la copii.
Intensitatea unei astfel de alergii depinde de cantitatea polenului produs de iarbă, florile de pom și buruieni. Un conținut mai ridicat de polen se poate înregistra în aer la primele ore ale dimineților călduroase, când aerul este uscat, iar viteza vântului este una ridicată.
Alergia la mucegai
Mucegaiul este încă un factor declanșator pentru producerea alergiilor la cei mici, fiind întâlnit atât în interiorul locuințelor, cât și în exteriorul acestora.
Prezența acestuia este favorizată de umiditate și lipsa luminii, de aceea este adesea întâlnit în: pivnițe, poduri sau băi. Sunt situații în care mucegaiul poate apărea sezonier, însă există și cazuri în care această cultură de bacterii este omniprezentă pe pereții slab luminați.
Alergiile alimentare
În cazul celor mici (mai ales la sugari), cea mai întâlnită alergie alimentară este cea produsă de lapte. În cele mai multe dintre cazuri, acest tip de alergie dispare în jurul vârstei de 4-5 ani. În general este cauzată de laptele de capră, vacă sau oaie și mai rar de laptele matern.
O altă alergie alimentară cu care cei mici se confruntă adesea este cea cauzată de proteinele din ouă. De obicei, această alergie dispare până la 5 ani. Este o problemă medicală destul de greu de evitat, deoarece oul este un aliment de bază în bucătăria românească. Alte alimente ce pot produce alergii celor mici: soia și produsele din soia, proteinele din grau, arahidele, fructele de mare și chiar peștele (în cazuri rare).
Alergia la înțepături de insecte
În cazul alergiilor determinate de înțepăturile anumitor insecte, simptomele acestora sunt: dificultăți respiratorii, umflarea gatului, diaree, umflături roșii de diferite mărimi, însoțite de mâncărimi.
În cazul prezenței anafilaxiei, este recomandată vizita de urgență la medicul specialist. Este important de precizat faptul că o astfel de alergie dispare odată cu înaintarea în vârsta.
În cazul în care copilul tău se confruntă cu simptomele unei alergii, este important să programezi cât mai rapid o vizită la medicul de familie sau la cel pediatru. Mai mult decât atât, poți să vezi aici produsele pentru alergii de la Sensiblu, pentru a putea cumpăra apoi cele mai potrivite remedii pentru copilul tău, conform recomandărilor medicale venite din partea specialistului!