Indiferent de evoluția prețurilor la energie, o preocupare activă a fiecăruia dintre noi ar trebui să fie reducerea consumului de energie electrică de acasă sau, cel puțin, menținerea acestui consum la un nivel cât mai rezonabil. Dincolo de costuri, este vorba despre nevoia de a acționa sustenabil, de a contribui personal în mod pozitiv la protejarea mediului înconjurător și la evitarea accelerării schimbărilor climatice.
În timp ce Uniunea Europeană implementează tot mai multe măsuri în acest sens, stă și în puterea fiecărei persoane de a realiza, pe cont propriu, mici acțiuni cu o valoare enormă atunci când sunt privite la nivel colectiv, prin cumularea efectelor. Analizează consumul personal lunar atunci când realizezi transmitere index electrica și studiază ce variante de reducere a consumului funcționează cel mai bine în situația ta. Iată, mai jos, câteva idei de acțiuni care își pot dovedi eficiența în cele mai multe locuințe:
sursa foto
Alege un aparat frigorific foarte eficient energetic
Știai că frigiderul este, în multe cazuri, cel mai mare consumator de energie electrică într-un apartament? Dacă ai un aparat mai vechi, ai putea reduce consumul cu zeci de procente, alegând un model de generație nouă, un produs electrocasnic eficient energetic. În prezent, poți găsi, de exemplu, combine frigorifice clasa C la un raport calitate/preț avantajos.
Dacă bugetul îți permite, poți să te orientezi chiar spre un aparat clasa A. Ne referim desigur la noile clase energetice valabile în Uniunea Europeană, care susțin eforturile de a intensifica preocuparea pentru reducerea consumului de energie electrică. Cu un astfel de aparat frigorific, ai toate șansele ca valoarea facturii de energie să se reducă în mod considerabil. La nivel de an, economia de energie (și implicit de bani) va fi și mai evidentă.
Realizează mai multe activități acasă în timpul zilei, cu lumină naturală
Fie că ne referim la activități casnice care necesită lumină, fie că este vorba despre activități profesionale pe care le efectuezi de acasă, caută să eviți folosirea becurilor, atât cât se poate. Folosește la maximum lumina naturală, care nu este doar 100% gratuită, ci aduce și avantaje pentru sănătatea umană. În loc să lași unele lucruri de făcut seara târziu, concentrează-le, în limita posibilităților, în orele în care este lumină puternică afară. Din fericire, vara se întunecă foarte târziu, deci ai și mai mult timp în acest sens.
Folosește isteț fiecare aparat electronic și electrocasnic
Modul în care utilizezi aparatele electronice și electrocasnice se reflectă în consumul de energie. Nu lăsa dispozitivele în priză când nu este nevoie, stinge televizorul și lumina când nu ești într-o cameră și caută mereu să acționezi responsabil. Când gătești la cuptorul electric, poți reduce spre finalul procesului temperatura sau chiar poți opri cuptorul, folosind în continuare căldura deja existentă. Nu uita să nu deschizi ușa cuptorului prea des, pentru că aparatul va consuma altfel mai mult curent electric. Atenție și la modul în care folosești fierul de călcat sau diverse electrocasnice mici.
Petrece mai mult timp afară, mai ales în sezonul cald
Bucură-te de vremea frumoasă și petrece cât mai mult timp în aer liber. Te vei simți mai bine, îți poți îmbunătăți starea de sănătate și… eviți să consumi curent electric acasă. Dacă locuiești într-un oraș mare, cu siguranță există diverse locuri și evenimente organizate în parcuri și alte spații publice, chiar și seara târziu. Nu faci niciun compromis, ai numai de câștigat!
Folosește prize inteligente pentru monitorizare și limitare consum
Cu siguranță ai auzit de conceptul „smart home”. Poți folosi prize inteligente, disponibile, în prezent, la prețuri accesibile și ușor de montat acasă. Acestea te ajută să controlezi de la distanță aparatele electronice și electrocasnice, deoarecepoți porni sau opri aparatul de aer condiționat exact când consideri că este nevoie. Astfel de dispozitive monitorizează consumul de energie, deci te vor ajuta să înțelegi și mai bine cum este avantajos să acționezi pentru a scădea consumul de curent electric.