dacă vor fi hărţuiţi sexual în relaţiile de muncă
Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) a realizat, prin intermediul IMAS, o cercetare la nivel naţional care a avut drept obiectiv măsurarea schimbărilor de percepţie şi atitudine ale românilor faţă de această formă de discriminare, după 6 luni de campanie anti-hărţuire. 661 de persoane au răspuns unui chestionar despre hărţuirea sexuală la locul de muncă. Concluziile cercetării indică schimbări semnificative de percepţie şi atitudine în cazul persoanelor din cele 4 oraşe-ţintă ale campaniei, comparativ cu restul populaţiei. Post-campanie, 43% dintre români declară că vor apela la o instituţie a statului dacă vor fi hărţuiţi sexual în relaţiile de muncă, comparativ cu numai 5%, conform studiului realizat anterior iniţierii campaniei, în noiembrie 2006.
Cei mai sensibili la subiectul hărţuirii sexuale sunt clujenii, care se exprimă aproape unanim ca fiind de acord cu faptul fenomenul afectează negativ mediul profesional şi că trebuie pedepsit prin lege. Ei sunt, de asemenea, şi cei mai receptivi: 64% dintre ei afirmă că au primit, în ultimele 6 luni, informaţii referitoare la hărţuirea sexuală.
Sursele de informare cele mai penetrante de-a lungul derulării campaniei au fost televiziunea (92%) şi presa scrisă (40%), iar cele mai puţin active surse continuă să fie departamentele de resurse umane (1,3%), respectiv sindicatele (0,3%), deşi acestea au un rol important în prevenirea hărţuirii sexuale în relaţiile de muncă.
Campania “Spune NU hărţuirii sexuale” şi-a propus informarea cetăţenilor cu privire la formele de hărţuire sexuală, modalitaţile de gestionare, prevederile legale şi organizaţiile autorizate să se implice în rezolvarea unor astfel de cazuri.
Principalele oraşe-ţintă au fost Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa şi Bucureşti, unde au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor, manageri de resurse umane şi reprezentanţi ai instituţiilor responsabile cu soluţionarea cazurilor de hărţuire sexuală.
Centrul Parteneriat pentru Egalitate, iniţiatorul acestui proiect, va continua să monitorizeze amploarea fenomenului şi modalităţile de soluţionare a cazurilor de hărţuire sexuală în România.
Studiul şi campania au fost realizate in cadrul proiectului „Spune NU hărţuirii sexuale”, implementat de Centrul Parteneriat pentru Egalitate – CPE, în parteneriat cu Fundaţia Concept. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul Societate Civilă Componenta 3 – Democraţie, drepturile omului, statul de drept şi independenţa justiţiei cu 74.170 EURO şi de CPE şi Fundaţia Concept din fonduri primite de la Fundaţia pentru o Societate Deschisă cu 11.730 EURO.
{mosloadposition user10}