În luna Iulie, asociația Local Design Circle a început pregătirile pentru unul dintre proiectele recente numit RO42 — Forme locale. Cu ocazia ediției de anul acesta al Romanian Design Week, asociația și-a propus realizarea unei expoziții prin care să creeze un cadru comun pentru comunitatea de designeri din țară.
A fost nevoie de realizarea unui index cu poziționarea pe hartă a designerilor sau artiștilor locali și verificarea disponibilității acestora pentru participarea în proiect. Unde nu a fost posibilă asocierea unui județ cu un participant care să fie chiar din acel județ, au fost contactați cei care s-au născut, dar au plecat din județul natal, care s-au mutat ulterior în județul respectiv sau care au o conexiune cu acel județ, precum casa bunicilor.
După tipărire, steagurile expuse în perioada 12 – 26 septembrie pe gardul Muzeului Național de Artă al României de pe Calea Victoriei din București au fost văzute și fotografiate de un număr mare de trecători.
În cadrul primului eveniment Local Design Circle, în 2019, am luat pulsul comunității de design din București printr-o serie de întrebări la care am colectat un total de aproape 3000 de răspunsuri. Anul acesta ne-am dorit să creăm un cadru comun pentru comunitatea din întreaga țară. Andrei Grosu (membru fondator Local Design Circle)
Pentru reprezentarea grafică a județelor, participanții au avut ca temă comună construcția imaginilor din formele geometrice de bază: cerc, pătrat, triunghi, dar cu posibilitatea de a crea și alte forme prin intersecții, suprapuneri sau redimensionări. Aceștia au realizat lucrările prin reinterpretări ale steagurilor existente sau creații originale.
Cred ca este un proiect care merită dus mai departe, în această căutare a designerilor foarte buni de peste tot din România, în aceasta încercare de a îi aduce în jurul unei unice teme, o temă care are și darul de a crea emoție, conversație, poate și acțiune. Andrei Borțun (organizator Romanian Design Week)
Printre participanți au fost designeri sau artiști cu experiență, dar și tineri studenți ai universităților de arte din țară.
Tulcea este un județ cu personalitate. Produce vapoare și cămăși. Găsești pești, pelicani și 7 picturi de Victor Brauner. În steagul județului apar 5 pești cu proporții diferite, capete mici/mari, buze subțiri/groase, aripioare rotunde/pătrate. Diversitate. Adelina Butnaru, județul Tulcea, @adelina.butnaru
Județul Constanța este un loc de care nu te poți detașa ușor. Pentru mine ancora reprezintă o strânsă legătură cu marea, o rădăcină. Indiferent de schimbările urbanistice sau culturale prin care a trecut (și va mai trece) județul, marea va fi mereu acolo, neschimbată. Bianca Dumitrașcu, județul Constanța, @bianca_dumitrascu
Este un județ cu care am o relație foarte specială. Elementul asupra căruia m-am concentrat în reprezentarea mea este indubitabilă energie misterioasă cu care sunt încărcate și pe care o emană fără oboseală acele pământuri luminoase. Ovidiu Hrin, județul Caraș Severin, @ovidiu_hrin_synopsis
Echipa Local Design Circle își propune să expună lucrările sub formă de steaguri în cât mai multe spații și contexte. Pentru început acestea vor putea fi găsite în curând pe pagina de facebook și website-ul asociației.
Proiectul RO42 — Forme locale a fost realizat cu sprijinul Holde, în cadrul Romanian Design Week 2020, alături de Muzeul Național De Artă al României și Trade Media.