Multe afecțiuni ajung să fie diagnosticate prea târziu, fie pentru că sunt asimptomatice, fie pentru că nu am recunoscut simptomele acestora sau nu le-am considerat suficient de severe pentru a merge la medic. Efectuarea anuală a anumitor investigații medicale poate ajuta însă la depistarea și tratarea la timp a unor astfel de afecțiuni. Care sunt aceste investigații depinde de vârsta și starea de sănătate a fiecărei persoane în parte, dar și de factorii de risc identificați. În acest articol vom vorbi doar despre câteva dintre ele.
1. Electrocardiograma
Cunoscută și sub denumirile de ECG sau EKG, electrocardiograma este o investigație noninvazivă și nedureroasă cu ajutorul căreia pot fi evaluate ritmul cardiac și activitatea electrică a inimii, una care ar trebui efectuată anual dacă suferi de o afecțiune cardiacă sau dacă există factori ce cresc riscul dezvoltării unei astfel de boli.
Verificarea ritmului cardiac prin electrocardiogramă poate ajuta, de exemplu, la detectarea aritmiilor (tulburări de ritm cardiac), a bolii coronariene, a atacului de cord (infarctul miocardic) sau a cardiomiopatiei. Mai poate fi utilizată pentru monitorizarea stării de sănătate a unei persoane deja diagnosticată cu o astfel de afecțiune sau a uneia ce urmează un tratament care i-ar putea afecta inima. Există mai multe tipuri de EKG, medicul urmând să ți-l recomande pe cel potrivit pentru tine, în funcție de simptomele tale și de motivul investigației.[3]
Image by jcomp on Freepik
2. Ecografia
Ecografia este o investigație care utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a furniza imagini ale organelor, țesuturilor și altor structuri din interiorul corpului nostru. Deși este asociată adesea cu monitorizarea unei sarcini, această investigație poate oferi informații importante despre inimă, vase de sânge, ficat, vezica urinară, rinichi, organele reproducătoare feminine și nu numai.
Poate ajuta, de exemplu, la depistarea problemelor legate de circulația sângelui, a eventualelor modificări ale structurilor inimii, a calculilor biliari, a tumorilor benigne și a cancerului. În general, este considerată o investigație sigură, motiv pentru care și poate fi folosită inclusiv în timpul sarcinii, și nu este dureroasă.[5]
3. Mamografia
O investigație pe care femeile este indicat să o repete anual este mamografia. Pe scurt, aceasta presupune examinarea sânilor cu ajutorul razelor X pentru a depista eventualele anomalii de la nivelul țesutului mamar care nu pot fi depistate la palpare. Este o investigație care ajută la depistarea cancerului în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari.[2]
În general, se recomandă efectuarea anuală a unei mamografii între vârstele de 45 și 54 de ani, dar, dacă dorești, poți face acest lucru și după vârsta de 40 de ani. Dacă ai peste 55 de ani, ai opțiunea de a face o mamografie o dată la 2 ani sau de a continua screeningul anual.[1]
4. Spirometria
Spirometria este un test folosit pentru evaluarea funcției plămânilor. Presupune măsurarea cantității de aer pe care o poți inspira și expira, dar și cât de repede poți face acest lucru. De obicei, este utilizat pentru diagnosticarea astmului, a bolii pulmonare obstructive cronice și altor afecțiuni respiratorii. Efectuat periodic, acest test ajută la monitorizarea sănătății plămânilor sau a eficienței unui anumit tratament.
Este un test despre care ar trebui să discuți cu medicul tău chiar dacă nu ai fost diagnosticat cu astm sau boala pulmonară obstructivă cronică, în special dacă ești fumător sau fost fumător și ai peste 40 de ani. Ca și celelalte investigații menționate mai sus, este un test simplu, non invaziv și nedureros.[4]
Depistarea precoce a eventualelor afecțiuni permite tratarea la timp și cu succes a acestora. Repetate anual, investigații precum cele menționate în acest articol ajută medicii să-ți monitorizeze starea de sănătate și să descopere primele semne de alarmă cu mult înainte ca acestea să fie vizibile în urma unui simplu examen fizic. Nu sunt însă singurele investigații pe care ar trebui sau poți să le faci o dată pe an. Medicul tău ți le poate recomanda pe cele potrivite pentru tine, în funcție de starea ta de sănătate și de alți factori.
Bibliografie:
“Cancer Screening Guidelines | Detecting Cancer Early.” Cancer.org, 2018, www.cancer.org/healthy/find-cancer-early/american-cancer-society-guidelines-for-the-early-detection-of-cancer.html. Accessed 10 Oct. 2022.
“Mammograms | Office on Women’s Health.” Womenshealth.gov, 2021, www.womenshealth.gov/a-z-topics/mammograms. Accessed 10 Oct. 2022.
NHS Choices. Electrocardiogram (ECG). 2022, www.nhs.uk/conditions/electrocardiogram/. Accessed 10 Oct. 2022.
“Spirometry | Canadian Lung Association.” Lung.ca, 2021, www.lung.ca/lung-health/lung-disease/spirometry. Accessed 10 Oct. 2022.
“Ultrasound.” Medlineplus.gov, 2019, medlineplus.gov/lab-tests/sonogram/. Accessed 10 Oct. 2022.