Când te gândești la casa de la curte, fie a bunicilor sau a copilăriei, îți imaginezi un loc încărcat de amintiri, unde se adăpostesc un leagăn, o grădină cu flori, dar și un foișor în fața casei. În esență, acestea sunt elementele autentice care definesc o casă pe pământ.
Dacă ai în plan construirea unei case autentice la curte, care să îți aducă aminte de copilărie, îți prezentăm câteva idei de inspirație, pe care să le incluzi în procesul amenajării.
1. Șemineu în living
Toate amintirile de durată se creează atunci când familia și prietenii se adună la masă, iar pentru asta, ai nevoie și de un ambient plăcut, pentru a întregi povestea. Din livingul unei case autentice nu trebuie să lipsească un șemineu.
Acesta are un dublu rol: de a încălzi întreaga încăpere, dar și de a oferi un aspect vizual plăcut. Există nenumărate tipuri de șemineuri: pe lemne, electric sau tip centrală termică. Alege-l pe cel care se potrivește din punctul de vedere al nevoilor, al disponibilității financiare, dar și al dimensiunii totale a spațiului. Pentru restul încăperilor, optează pentru o centrala pe lemne, astfel încât să te bucuri de un confort optim din dormitor și până în locurile mai puțin frecventate.
2. Solar pentru legume și fructe
Casa la curte care mai are și un teren generos este o adevărată comoară. Poți să beneficiezi la maximum de tot ce îți oferă, cum ar fi construirea unui solar pentru legume și fructe. Imaginează-ți cum e să te trezești vara pentru a culege propriile roșii, pentru masa de prânz, sau căpșunele, pentru o înghețată de casă.
Acesta trebuie construit într-un loc ferit de vânturi puternice și care să beneficieze din plin de lumina soarelui. De asemenea, este important să nu aibă nici prea mulți copaci în jur. Solul trebuie să fie fertil, iar terenul, ferit de umiditate pe durata iernii. Este important să fie construit și aproape de o sursă de apă, care să îți permită să instalezi un sistem de irigare eficient.
Când ai bifat toate acestea, poți alege să construiești un solar tip tunel sau cu acoperiș în două pante, iar apoi, poți începe procesul plantației.
3. Foișor și balansoar în curte
Dacă ești fan proiecte DIY, atunci oportunitatea de a locui la curte este un real avantaj pentru tine. Cu puțină imaginație și instrumentele necesare, îți poți construi un foișor adaptat dorințelor și nevoilor tale.
Astfel, în funcție de resurse, poți construi diferite tipuri de foișoare, cum ar fi: dreptunghiulare, rustice, din piatră sau cărămidă. În extensia foișorului sau chiar în incinta acestuia, poți alege să construiești și un balansoar. Pentru o imagine completă, balansoarul și foișorul trebuie construite din aceleași materiale.
Înainte de toate, asigură-te că ai și materialele necesare la îndemână:
- betonieră;
- ciment, nisip, pietriș;
- stâlpi groși din lemn;
- cuie și șuruburi;
- scânduri;
- ruletă, creion de tâmplărie;
- fierăstrău și bormașină;
- foi abrazive pentru șlefuire.
4. Grădină cu flori
La curte, grădinăritul devine o activitate de sine stătătoare, indiferent dacă ești pasionat sau nu. Lângă foișorul construit sau în orice colț favorabil al casei, se potrivește de minune și o grădină cu diferite flori.
Când o amenajezi în fața casei, trebuie îngrijită permanent, pentru că reprezintă imaginea întregii locuințe. Mizează și pe ghivece diferite, dar și pe flori care să reziste de-a lungul timpului: margarete, crăițe, petunii, lalele sau crizanteme. Pentru a avea o grădină bogată primăvara, plantează toamna lalele, iriși, narcise și zambile.
Prin urmare, într-o casă autentică la curte, exact cum o știi din copilărie, se regăsesc un șemineu în casă, iar în curte, un solar pentru fructe și legume, un leagăn și un foișor și, bineînțeles, o grădină cu flori. Asigură-te că le bifezi pe toate, pentru un confort optim și zile asemenea unei vacanțe.