4-6 septembrie 2009: 3 concerte în Bucureşti, folk la mare, Cerbul de aur la munte, criza n toate ziarele, criza la televizor… există o alternativă la toate – Festivalul de Film Istoric de la Râşnov – FFIR, pe numele lui scurt.
Festivalul de Film Istoric Râşnov desfăşoară prima sa ediţie în perioada 4-6 septembrie 2009, în al treilea centru istoric din România, Cetatea Râşnov. Trei zile de filme istorice vechi şi noi, expoziţii şi lansări de carte pe teme istorice, condimentate de un seminar pe tema Cetăţii ca patrimoniu în pericol şi o petrecere într-o hală industrială, aduc Râşnovului o binemeritată atenţie.
FFIR-ul te duce în vechile locaţii de filmare, însoţit de actori şi regizori pe care ţi-i aducem aproape ca să te încânte cu poveştile şi cu peripeţiile fiecărui „Motor!”, cu încasările uriaşe pe care filmul românesc, într-o eră a industrializării hollywoodiene, nu reuşeste să le mai atingă.
Poţi să vorbeşti după NEMURITORII şi MIHAI VITEAZUL cu Sergiu Nicolaescu despre primele filme românesti care au înfruntat cenzura şi despre cum se mânuiau mii de figuranţi fără walkie-talkie, poţi afla secretele cascadorilor şi improvizaţiile fiecărui foc de armă.
Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ iţi povestesc despre cum a fost prima ieşire a României la Cannes şi cum – deşi nu exista PR, impresar, outdoor-uri, flyere, nici măcar afişe – PĂDUREA SPÂNZURAŢILOR a obţinut în 1966 primul mare premiu internaţional, Cannes, pentru cinematografia românească.
Vei revedea cetatea Râşnov în COLUMNA, DACII şi te invităm să arunci o privire spre noile geamuri termopan şi spre temelia unei biserici catolice care nu aparţine niciunui timp istoric. O să te îndemnăm să observi şi să iţi expui părerea despre oameni care nu sfinţesc locurile prin care trec (//www.ffir.ro/cetatea/).
FFIR-ul face un nod cinematografic şi pentru a marca 20 de ani de la cea pe care o numim Revoluţie – melancolii trezite de CUM MI-AM PETRECUT SFÂRŞITUL LUMII, răspunsuri la întrebări retorice cu A FOST SAU N-A FOST şi o numărătoare inversă cu 4 LUNI, 3 SĂPTĂMÂNI ŞI 2 ZILE … fericiri aduse de Cannes şi zâmbete conştientizate sau nu cu gândul la vremuri apuse.
Şi numeri invers, dar nu pentru ca FFIR-ul se termină, ci pentru ca iţi pregătim o petrecere. O petrecere la care intri doar cu cartea de identitate dacă eşti decreţel sau cu un obiect care să amintească de perioada comunistă, daca nu ai avut „şansa” istorică de a defini o generaţie. Obiectul-bilet-de-intrare va fi privit ca o donaţie facută de tine pentru un muzeu al comunismului pe care dorim să îl deschidem cu această ocazie. Într-o hală industrială – dezafectată bineînţeles – vei petrece comunist până in zori.
În cea de-a treia zi, FFIR-ul va prezenta documentarele cu teme controversate ale comunismului şi ale revoluţiei din decembrie. DECREŢEII, VIDEOGRAME ale unor anonimi DINTR-O REVOLUŢIE, MARELE JAF COMUNIST, Europa Liberă şi provocatorul ei RĂZBOI PE CALEA UNDELOR vor încheia Festivalul de Film Istoric Râşnov şi un week-end în care Cetatea Râşnovului devine o alternativă de preferat cotidianului imediat.
Cu sprijinul: CNC, ANF, Dacin Sara, Asociaţia Rosenau Turism
Partener: Tritonic
Parteneri media: TVR Cultural, Şapte Seri, Jurnalul Naţional, Transilvania Expres, TexFM, hotnews.ro, cinefan.ro, dordeduca.ro
Toate detaliile pe www.ffir.ro
{mosloadposition user10}