Centrul de Resurse pentru Comunitate implementaza, în perioada 21-28 august, un curs de formare a tinerilor care fie sunt implicaţi activ în aria voluntariatului, fie sunt dornici să înceapă această activitate. Cursul este parte din proiectul „C.A.R.E. throught volunteering – close, aware, responsible, engaged together” şi este finanţat de Comisia Europeană prin Programul „Youth in Action”.
La curs iau parte 34 de tineri din 14 ţări: Albania, Armenia, Estonia, Franţa, Georgia, Grecia, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, România, Serbia, Turcia şi Ucraina. Unii dintre participanţi provin din ţări dezavantajate din punct de vedere economic şi în care serviciul public social prezintă multe carenţe, de aceea participarea la acest proiect le va oferi oportunitatea dobândirii unei experienţe utile pentru viitoarele lor activităţi.
Cursul se desfăşoara la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Pensiunea Rimeti din satul Geoagiu de Jos, judeţul Alba şi la Pensiunea Colţeşti din satul Colţeşti, judeţul Cluj. În timpul cursului, tinerii vor lua parte la activităţi nonformale de educaţie cum sunt: Teatru-forum, Cafeneaua europeană, exerciţii de coeziune de grup, discuţii pe tema cooperării şi colaborării, precum şi exerciţii de autocunoaştere şi dezvoltare personală.
Scopul proiectului este de a îmbunătăţi capacitatea participanţilor de a găsi, fie singuri sau împreună cu ceilalţi, moduri noi şi creative de a se implica în activităţi de voluntariat, activităţi care să ducă la diminuarea discriminarii, a rasismului, a violenţei şi a excluziunii sociale. În acelaşi timp, cursul de formare va dezvolta înţelegerea reciprocă dintre participanţi şi va stimula schimbul de experienţă în ceea ce priveşte voluntariatul, astfel încât, la sfârşitul acestui training, participanţii să fie capabili să găsească soluţii pentru unele probleme cu care societatea de azi se confruntă.
Parteneri ai Centrului de Resurse pentru Comunitate în acest proiect sunt: Vizion Integrues (Albania), Armenian Center for youth exchange (Armenia), Ngo Headest (Estonia), Eurocircle (Franța), Ι.Δ.Ε.Α. (Grecia), Associazione Culturale Madart (Italia), SPPMD Council for prevention of Juvenil Delinquence (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), Medecins du Monde (Moldova), Media Education Centre (Serbia)Institute of Ukrainian Studies (Ucraina), Group Youth Info Tech (Turcia), Tikiuli Destrict Development Fund (Georgia), Association of Polish-Serbian Friendship (Polonia).
Coordonatori de proiect: Laura Alicu, Ioana Corujan, Codruţa Cuceu.