Centrul de Resurse pentru Comunitate va implementa în perioada 26 iunie – 2 iulie proiectul trilateral „Meet different cultures for mutual benefit”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul „Youth in Action”.
În cadrul acestuia, 30 de tineri între 16 şi 25 de ani, din România, Germania şi Spania, proveniţi din medii şcolare şi sociale care le oferă şanse slabe de angajare, vor învăţa să sculpteze şi să picteze în lemn, dar şi să lucreze în echipă, dezvoltându-ţi astfel abilităţi şi atitudini pozitive, necesare în constituirea şi dezvoltarea unei cariere.
De asemenea, tinerii vor lua parte la exerciţii de coeziune de grup, discuţii pe tema cooperării şi colaborării, exerciţii de autocunoaştere şi dezvoltare personală şi exerciţii care vizează învaţarea interculturală.
Tema centrală a proiectul este realizarea unei căsuţe din lemn în miniatură, ce va fi donată copiilor de la grădiniţa din satul Săcel, pentru ca în acest fel participanţii să fie sensibilizaţi la nevoile altora. Activităţiile vor avea loc la pensiunea Plopi din satul Plopi, comuna Valea Ierii (judeţul Cluj), iar în ultima zi de desfăşurare a activităţilor tinerii vor fi cazaţi la Retro Youth Hostel din Cluj-Napoca.
Dorinţa declarată a organizatorilor e ca, participând la realizarea căsuţei din lemn şi la celelalte activităţi şi dezbateri ce vor fi desfăşurate în perioada respectivă, cei 30 de tineri să înţeleagă şi să simtă beneficiile pe care voluntariatul, „accidentele” culturale (contactul cu tineri proveniţi din alte medii culturale) şi lucrul în echipă le pot aduce în sfera dezvoltării personale şi profesionale, cât şi la nivelul dezvoltării sociale în general.
Proiectul se va continua în Germania şi Spania cu alte două proiecte de schimburi de tineri, iar experienţele dobândite vor fi diseminate de către tinerii implicaţi. Toate cele trei schimburi de tineri abordează nevoile identificate în rândurile tinerilor şi au ca temă comună „şomajul”.
Partenerii Centrului de Resurse pentru Comunitate în acest proiect sunt Council of Pilas din Spania şi Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein; Jugendaufbauwerk, Ahrensburg din Germania. Parteneriatul dintre acestea îşi are originile în iunie 2010, la Belfast, cu ocazia participării celor trei reprezentanţi ai organizaţiilor menţionate (Elena Muscă, Daniela Barragan Ehrenfried şi Susanne Michaelis) la trainingul European Citizenship Training Course.