Principala provocare atunci când ai de amenajat o baie de mari dimensiuni constă în găsirea unor soluții pentru a valorifica la maxim tot spațiul pe care îl ai la dispoziție. Partea bună e că ai suficient loc să te desfășori, iar cu puțină inspirație, poți pune la punct baia la care ai visat.
Înainte de a trece la treabă, trebuie să ții cont de stilul de amenajare a locuinței pentru că acesta trebuie să se potrivească perfect cu cel al băii. Ideal ar fi ca baia să fie amenajată în același stil cu restul locuinței, însă dacă ai o altă opțiune, trebuie să ai grijă să nu existe un contrast prea mare.
Photo by Obi Onyeador on Unsplash
Am selectat pentru tine cele mai populare stiluri de amenajare pentru o baie de mari dimensiuni, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
Stilul modern
Este stilul cel mai des întâlnit în băile spațioase, pentru că acestea îndeplinesc cu ușurință toate cerințele necesare. Băile moderne sunt spațioase, bine iluminate, aerisite și bine organizate. Designul îmbină armonios puterea și simplitatea, datorită liniilor drepte și formelor bine conturate. Efectul estetic este dat de piesele principale specifice unei băi, care, pe lângă rolul lor practic, sunt și elemente de design.
Materialele din care sunt realizate sunt de cea mai bună calitate, iar culorile sunt în nuanțe blânde, care nu sar în ochi, dar nici nu trec neobservate. Pentru că spațiul îți permite, poți instala o cadă mai mare, cu sistem de hidromasaj, iar astfel iți vei transforma baia și într-un spațiu ideal pentru relaxare.
Stilul romantic
Dacă vrei să oferi băii un ambient cât se poate de plăcut și de reconfortant, stilul romantic este cel mai potrivit în acest sens. Într-o astfel de baie, atmosfera joacă un rol esențial, așa că trebuie să te preocupi în mod special de acest aspect. În afară de sursa principală de iluminat, poți monta spoturi care să asigure un iluminat discret, dar te poți baza și pe lumânări parfumate, plasate strategic. În acest caz, folosește sfeșnice și suporturi speciale poziționate în jurul căzii și în colțurile încăperii.
Cada trebuie să fie una generoasă, încât să te poți relaxa în voie, și în acest caz fiind potrivită o cadă cu sistem de hidromasaj. Decorațiunile și ornamentele trebuie să fie de bun gust, iar nuanțele calde și contrastante.
Coșul pentru rufele murdare și litiera pisicii omoară orice urmă de romantism, așa că va trebui să le găsești un alt loc, într-o debara sau pe balcon.
Stilul contemporan
Și acest stil este unul aerisit, cu tendințe minimaliste, în sensul că elimină piesele și accesoriile care nu sunt neapărat necesare. Nuanțele gresiei și faianței trebuie să fie unele neutre, în tonuri deschise, pentru să un alt element specific acestui stil este paleta de culori cât mai simple. Aceasta este completată de tonurile specifice lemnului masiv al mobilierului și de luciul discret al elementelor metalice.
Pe pereți, poți monta rafturi din lemn, sau polițe suspendate pe care să așezi elemente decorative, lumânări parfumate sau chiar câteva ghivece cu plante iubitoare de umiditate.
Deși tentația e mare, nu e neapărat necesar să îți instalezi o cadă într-o baie de mari dimensiuni. La fel de bine, poți monta un paravan de duș walk-in, iar pentru că nu se pune problema lipsei de spațiu, acesta poate fi de dimensiuni mai mari. O altă variantă este să alegi ambele opțiuni, adică și cadă și cabină de duș. Astfel, când ai nevoie de relaxare, te poți refugia în cadă pentru o baie fierbinte cu spumă parfumată, iar când te grăbești, poți face un duș rapid fără a stropi cu apă prin toată baia.