Cum ar fi să te trezești într-o dimineață cu un urs panda costumat în supererou, care să îți trântească în față toate adevărurile despre tine, pe care nu ai fi pregătit să le auzi nici în ruptului capului? Buimac de somn, ai crede probabil că ai înnebunit, ai halucinații, muncești prea mult și ești epuizat. În plus, descoperi că nu poți scăpa de noul intrus din viața ta, care turuie întruna și face pe deșteptu` în casa ta înainte ca tu să îți fi băut cafeaua.
Așa că, fără să vrei, îl asculți. Și descoperi că începe să aibă sens, mai ales când îți spune „al dracu’ dacă poți scăpa de probleme. Să nu speri la o viață fără probleme. Nu există așa ceva. Poți, în schimb, spera la o viață plină de probleme benefice”. Și te trezești râzând, pentru că ursul ăsta dubios, mascat și țăcănit are mult umor și îți devine simpatic.
Exact așa este cartea Arta subtilă a nepăsării, volum apărut la Lifestyle Publishing House, parte a Grupului Editorial Trei. Ești sau nu ești pregătit, va veni în viața ta ca acest supererou, Panda Incomodul. Într-o manieră foarte directă, ea va aduce multe revelații produse de analiza fină, ironică și relaxată a autorului Mark Manson, care destructurează cele mai comune contexte și situații dintr-o realitate pe care o considerai foarte solidă.
Brusc, te simți ca-n Matrix! Dar tocmai de aceea trebuie să o lași în viața ta, pentru că Arta subtilă a nepăsării este directă ca o palmă pe care ți-o dă cel mai bun prieten pentru a te trezi la realitate. Cartea propune într-un stil onest, fără menajamente și de multe ori cu umor, o filosofie existențială simplă: „Cheia unei vieți bune nu este să-ți pese de mai multe lucruri, ci de mai puține, adică de ce este adevărat, urgent și important.”
Mark Manson își privește cititorul în ochi și, asemenea supereroului Panda Incomodul, îi spune clar: „Nicio persoană cu adevărat fericită nu simte nevoia să se proțăpească în fața oglinzii și să-și recite mantre despre fericire. Omul fericit pur și simplu este fericit.”
Care e metoda propusă de autor? E simplu, explică Manson. Trebuie să renunțăm la a fi „pozitivi” mereu și trebuie, în schimb, să ne setăm prioritățile și lucrurile pentru care chiar merită să ne pese. Mai pe românește, „câinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”. „Nepăsarea ne va salva lumea”, spune convins Manson. Iată cum:
1. Nepăsarea nu este indiferență
Pentru a avea o viață mai bună trebuie să ne cunoaștem limitele și să le acceptăm. Nepăsarea nu înseamnă indiferență sau neimplicare. Dimpotrivă, spune Manson: „A nu-ți păsa nu înseamnă a fi indiferent, ci a te simți confortabil cu faptul că ești diferit. Indiferența nu are nimic admirabil sau benefic în ea. Oamenii indiferenți sunt jalnici și speriați, (…) se tem de lume și de repercusiunile propriilor decizii. (…) Suntem programați biologic să ne pese mereu de ceva, (…) întrebarea este de ce anume să ne pese?” Așadar, trebuie să decidem care sunt lucrurile pentru care merită să ne pese.
2. E OK să ai experiențe negative
Chiar așa? Ei bine, dorința de a avea mai multe experiențe pozitive este prin ea însăși o experiență negativă. Și, în mod paradoxal, acceptarea experienței negative este în sine o experiență pozitivă. Așa că, „amigo”, spune Manson, e important să nu ne mai luăm după societatea contemporană, care, „prin intermediul minunilor culturii consumeriste și al rețelelor sociale de tip hei-uite-viața-mea-e-mai-cool-decât-a-ta, a produs o întreagă generație de oameni care cred că nu este deloc în regulă să ai experiențe negative – anxietate, frică, rușine.”
3. Fericirea vine din rezolvarea problemelor
Problemele nu se opresc niciodată, ele doar se modifică și / sau devin mai complexe. Iar fericirea vine din rezolvarea acestor probleme. „Cuvântul-cheie este rezolvare. Dacă eviți problemele sau simți că nu ai nicio problemă, atunci vei suferi. Ingredientul secret se găsește în rezolvarea problemelor, nu în absența lor.”
Un adevărat ghid revoluționar, definitoriu pentru o întreagă generație, cu un discurs atipic, care contrazice toate celebrele „cărți motivaționale”, Arta subtilă a nepăsării este bestseller internațional și s-a vândut în peste 1 milion de exemplare.
Mark Manson este blogger, scriitor și antreprenor în mediul online. Blogul lui, MarkMason.net, este citit în fiecare lună de peste două milioane de vizitatori. Manson scrie articole pe teme de cultură, întâlniri și relații, alegeri de viață și psihologie. Articolele lui Mark Manson au fost publicate și citate de CNN, BBC News, Business Insider, Yahoo! Știri, Sydney Morning Herald, Time, Vox, The Huffington Post și alții. Este licențiat în finanțe la Boston University și locuiește la New York.