Grija față de mediul înconjurător, dorința de a construi un viitor sustenabil, dar și cifrele alarmante în legătură cu gradul ridicat de poluare la care suntem expuși, ne determină să ne îndreptăm atenția spre acele produse care nu distrug și mai mult tot ceea ce este în jur, ci din contră, contribuie la o mai bună gestionare a deșeurilor și la reducerea poluării. Vorbim așadar despre acele produse numite generic eco-friendly.
Dezvoltarea tehnologiilor inovatoare și multitudinea de studii și cercetări care se fac constant în acest domeniu au determinat apariția unor soluții diverse. Așa au apărut, de exemplu, și pungile compostabile, o categorie diferită de cele biodegradabile pe care le știam.
sursa foto
Treptat pungile cu care clienții erau obișnuiți să plece din supermarketuri au început să dispară, fiind înlocuite cu pungile compostabile. De fapt, pungile de plastic convenționale au fost interzise spre comercializare începând cu 1 ianuarie 2019. Multe magazine și hipermarketuri s-au orientat spre o altă soluție care să fie la îndemâna clienților lor – pungile compostabile. Pungile compostabile corespund pe deplin reglementărilor în vigoare și preocupării legate de protecția mediului înconjurător.
Spre deosebire de altă categorie, pungile compostabile sunt realizate exclusiv din materiale naturale, respectiv din trestie de zahăr sau amidonul din cartofi și porumb și nu conțin elemente dăunătoare mediului înconjurător. Fiind naturale în procent de 100%, nu conțin aditivi și polietilenă. Așadar, în condiții industriale ideale pentru compostare, în cadrul cărora pungile sunt expuse la temperatura mare mai multe zile la rând, materialele se vor descompune.
În urmă procesului de descompunere a pungilor compostabile rămâne un mix regenarabil în care nu există plastic sau metal și care poate fi folosit apoi pentru obținerea unor produse care au aceleași proprietăți. Compostabilitatea este procesul ce asigura biodegradarea în condiții optime, într-un interval de timp bine definit și studiat
Pungile compostabile se găsesc într-o varietate de mărimi și pot avea întrebuințări diverse. În plus, aceastea sunt rezistente și durabile și au un miros plăcut putând fi folosit în gospodărie inclusiv pentru păstrarea alimentelor.
Un termen cheie cu privire la utilizarea ambalajelor compostabile este acela că promovează reciclarea, mai degrabă decât reducerea cantității de deșeuri produse. Și este întotdeauna mai bine să reduceți pe cât se poate cantitatea de deșeuri și să refolosiți de câte ori se poate, decât să reciclați.
Mulți se întreabă atunci, care este diferența între pungile biodegradabile și pungile compostabile, din moment ce ambele tipuri de ambalaje par să fie special concepute pentru a fi prietenoase cu mediul înconjurător. Când vorbim de pungi compostabile biodegradabile, este important de știut că acestea se descompun industrial în urmă expunerii la căldură, pungile biodegradabile se diferențiază tocmai datorită acestui aspect și spre deosebire de primele, pot fi dăunătoare mediului înconjurător. Produse de asemenea din materie prima ce are la bază elemente naturale, pungile biodegradabile se descompun doar de către organismele vii, în special de bacterii. Ceea ce înseamnă că odată ajunse în natură, pe sol sau în apă, pungile biodegradabile se vor descompune ca urmare a acțiunii factorilor din jur. În plus, anumite produse au nevoie de o perioadă mult prea lungă pentru a se biodegrada, ceea ce afectează, de asemenea, mediul înconjurător.
O mare parte din plasticul biodegradabil ajunge însă la gropile de gunoi unde descompunerea se realizează mult mai greu, din cauză că nu există condițiile optime pentru ca acest proces să se întâmple. Colectarea selectivă a deșeurilor însă poate fi un punct de plecare pentru ca plasticul biodegradabil să fie descompus mai rapid.
Înlocuirea ambalajelor din plastic cu ambalaje biodegradabile și compostabile este un gest de responsabilitate și o ocazie în plus pentru proprietarii de afaceri să își dovedească grija față de mediul înconjurător și respectul față de clienții cărora le oferă servicii.
Alinierea la standardele din afară și formarea unei imagini de business orientat către mediu și către un viitor sustenabil reprezintă o bilă albă care îți poate aduce avantaje semnificative, fie că vorbim de o serie de facilități pe care le poți obține din partea statului, fie că este vorba de atragerea unor noi clienți care cred și apreciază aceleași valori ca și tine în ceea ce privește mediul.