Creșterea continuă a inflației ne poate da mari bătăi de cap, în special în situațiile în care salariul nu crește în proporție cu rata inflației. În unele cazuri, renunțarea la micile tabieturi pentru a economisi bani nu este suficientă, astfel că tot mai mulți români caută metode alternative pentru a face față inflației.
Descoperă în acest articol câteva soluții pe care le poți încerca.
Finance photo created by freepik – www.freepik.com
1. Economisește cu ajutorul unui depozit
Un depozit bancar poate fi un real ajutor în situația în care ai anumite economii și dorești să eviți devalorizarea banilor strânși, odată cu creșterea inflației. Mai exact, dacă îți depui economiile într-un depozit bancar, banca respectivă îți plătește o anumită dobândă, în funcție de suma pe care o depui și de perioada pentru care constitui depozitul. Astfel, dacă deții o anumită sumă de bani pe care nu plănuiești să o cheltui în viitorul apropiat, depunerea banilor într-un depozit poate fi o soluție eficientă care te protejează împotriva inflației.
Fii atent, însă, la perioada pentru care alegi să îți constitui depozitul. Deși ai acces în orice moment la banii depuși, dacă hotărăști să retragi banii înainte de data scadentă, este posibil să încasezi o dobândă mai mică decât cea stabilită inițial, în funcție de clauzele contractului pe care îl semnezi în momentul deschiderii depozitului.
2. Apelează la un credit pe termen scurt
În situația în care te confrunți cu cheltuieli urgente, pe care nu le-ai prevăzut, poți să apelezi la credite pe termen scurt. Indiferent că ai nevoie de bani pentru urgențe medicale, plata unor datorii urgențe sau a chiriei ori a cheltuielilor de întreținere, un împrumut pe termen scurt poate fi soluția potrivită pentru tine.
Pentru a obține un astfel de credit, poți să apelezi la bănci, dacă ai nevoie de o sumă mai mare de bani sau, în situația în care suma de bani de care ai nevoie nu este una foarte mare, poți să apelezi la IFN-uri, deoarece ai posibilitatea de a aplica pentru un credit 100% online, care se aprobă într-un timp foarte scurt. Astfel, ai ocazia de a te bucura în timp util de banii de care ai nevoie.
3. Evită deplasările cu mașina personală
O altă metodă care te poate ajuta să faci față inflației este renunțarea, pentru o perioadă, la mașina personală și folosirea transportului în comun. Având în vedere că prețul la combustibil este dublu față de aceeași perioadă din anul 2020 (și este în continuă creștere), cu siguranță, atunci când alimentezi mașina, bugetul lunar pe care îl ai disponibil pentru cheltuială este afectat destul de mult.
Folosind transportul în comun, nu numai că economisești bani cu combustibilul, dar economisești și din cheltuielile necesare pentru mentenanța mașinii. Mai mult decât atât, scapi și de problema locurilor de parcare.
O altă modalitate de a economisi banii de combustibil este deplasarea pe traiectorii scurte cu ajutorul bicicletei sau al trotinetei electrice. În acest mod, economisești nu doar bani, ci și timp, pe care, în mod normal, l-ai petrece în trafic. În același timp, contribui la scăderea poluării mediului înconjurător.
Perioada inflaționistă nu este una ușoară pentru consumatori, având în vedere creșterile continue de prețuri la bunuri de consum și combustibil. Încă de la începutul unei astfel de perioade, au loc schimbări la nivelul comportamentului consumatorului, prin renunțarea la mici hobby-uri și redirecționarea banilor către lucruri și activități strict necesare. Fie că dorești să economisești bani sau să eviți devalorizarea economiilor pe care ai reușit să le acumulezi până în prezent, fie ai nevoie de o modalitate de a acoperi cheltuielile urgente, inspiră-te din soluțiile propuse în acest articol și alege-le pe cele potrivite pentru tine.