Deși pe piață există o abundență de produse și alimente dulci, nu toate sunt pe atât de sănătoase pe cât ne-am dori. Datorită ingredientelor pe care le conțin, dulciurile pe care le consumăm trebuie alese cu mare atenție. Acest aspect este cu atât mai important în cazul copiilor, întrucât consumul în exces de produse procesate sau cu un conținut mare de zaharuri le poate cauza acestora probleme de sănătate pe termen lung.
Cum alegem, așadar, dulciurile potrivite pentru cei mici? Află care sunt cele mai indicate preparate în casă, dar și variantele din comerț care au un conținut redus de zahăr și sunt realizate cu ingrediente naturale.
Photo by Patricia Prudente on Unsplash
Ce ingrediente trebuie să conțină dulciurile pentru copii?
Chiar dacă nu i-am obișnuit de la vârste fragede cu dulciuri sau deserturi nesănătoase, preferința pentru astfel de alimente se resimte și în rândul celor mici. Datorită efortului și a energiei pe care le depun zi de zi, o anumită cantitate de dulciuri le este recomandată și copiilor, astfel încât ei să-și satisfacă nevoile cerute de organism.
Este important, însă, să-i obișnuim cu un consum echilibrat de astfel de produse, și mai ales ca ele să aibă un conținut redus de zaharuri. În acest fel, produsele dulci pe care le consumă cei mici pot să respecte valorile nutriționale recomandate pentru vârsta și greutatea fiecărui copil.
Ingredientele pe care trebuie să le conțină dulciurile pentru cei mici trebuie să fie cât mai naturale: miere, lapte, albuș de ou, sucuri sau piureuri de fructe, fructe uscate (cocos, caise, goji, curmale), nuci, semințe, sirop de agave sau arțar (pentru a substitui zahărul). Sunt de evitat cu totul, în special în primii trei ani de viață, produsele foarte procesate, cele care conțin zahăr rafinat sau îndulcitori sintetici, cofeină, cacao sau grăsimi saturate.
Ce dulciuri sunt potrivite pentru cei mici?
Care tipuri de dulciuri și deserturi sunt deci potrivite pentru cei mici, ca și ei să poată recunoaște în ele, oricând, gustul fin?
Iată mai jos trei tipuri de desert pe care cei mici le pot consuma.
1. Bomboane cu ingrediente cât mai naturale
Dacă ocazional copiii simt nevoia de un boost de energie și vor să consume ceva dulce, bomboanele sunt o soluție foarte la îndemână. Acestea pot fi ori achiziționate de la magazine specializate, cum sunt de exemplu bomboanele copilăriei de la Bucuria, sau pot fi preparate și acasă.
Bomboanele fondante sunt un alt dulce pe care cei mici îl pot consuma cu moderație. Acestea pot avea un conținut destul de mare de glucide, în principal zaharuri, dar restul compoziției este bazat aproape integral pe cremă de nucă, albuș de ou cu fructe, spumă de fructe sau fructe confiate. Tot acest amestec delicios este apoi învelit într-un strat subțire și delicat de ciocolată de calitate.
2. Înghețată de casă
Ingredientele pe care să le conțină un astfel de desert ușor trebuie să fie de cea mai bună calitate, și cât mai naturale. Din acest motiv, le poți alege chiar tu singură pentru înghețata pe care o prepari acasă. Mai mult, poți opta pentru fructele sau aromele care să satisfacă toate gusturile din familie.
Cele mai ușoare și fine rețete sunt cele care se prepară cu iaurt și fructe de sezon, ori doar sucuri și piureuri de fructe în cazul copiilor cu intoleranță la lactoză. În schimb, albușul de ou, smântâna și laptele condensat adaugă consistență unui astfel de desert delicios.
3. Batoane cu cereale integrale
Alt tip de desert potrivit pentru cei mic este reprezentat de batoanele cu cereale integrale și fructe uscate sau confiate. Acestea pot fi cumpărate din comerț, dar pot fi preparate și acasă, pentru a fi siguri de calitatea ingredientelor și de conținutul nutrițional al acestora. Mai mult, unele rețete de batoane cu cereale pot fi preparate la rece, fără coacere, fiind astfel rapid și ușor de pregătit.
Acest tip de desert este ideal pentru a le asigura celor mici cantitatea de proteină vegetală de care au nevoie timp de mai multe ore, și în plus, cei mici le pot avea cu ei oriunde: la școală, la joacă, în excursiile în aer liber.