Afecțiunile reumatice sunt prezente și în rândul populației active, tineri și copii
• Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani
• Poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, dar există pacienți chiar și mai tineri
• În România există aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă
Deși la nivelul percepției sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populația activă, tineri și chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, în România existând peste 600.000 de persoane (3% din populație) ce prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică.
Potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR), un sfert din întreaga populație a Uniunii Europene (peste 120 de milioane de persoane) suferă de boli reumatice, cea mai frecventă formă de boală cronică la nivelul întregii Europe. Aproape fiecare familie din UE este afectată într-o anumită măsură.
Totodată, frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și a populației active reprezintă un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletice afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale.
Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, Liga Română contra Reumatismului, în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie și Societatea Română de Reumatologie Pediatrică, atrag atenția asupra importanței diagnosticării precoce în cazul afecțiunilor reumatice. De multe ori, lipsa de informare și întârzierea cu care pacienții se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta calitatea vieții pacienților, activitățile de zi cu zi, dar și abilitățile lor fizice.
„Pentru un diagnostic în fazele cât mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoaștere cât mai bună a particularităților acestei boli și de un cumul de metode de investigații, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN. Cu ajutorul tuturor acestor metode și a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, cât mai aproape de debutul bolii, și un plan de tratament care să încetinească evoluția afecțiunii”, spune Conf. dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.
Unu din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator cu o durată de cel puțin trei luni
Peste 3% din populația adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuși sunt bărbații. Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani și se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mișcarea și nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopții și trezește bolnavul din somn, este însoțită de rigiditate în timpul dimineții, de obicei mai mult de 30 de minute.
În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabilește diagnosticul corect poate ajunge și la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. Cu cât trece mai mult timp până la începerea tratamentului adecvat pentru tipul de durere de spate de care suferă, cu atât persoana în cauză este mai predispusă unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităților sale zilnice. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie și la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă.
Despre Liga Română contra Reumatismului
Liga Română contra Reumatismului este o organizație non-guvernamentală, apolitică, cu caracter social și umanitar, care luptă împotriva bolilor reumatice și sprijină persoanele cu dizabilitate. Liga dezvoltă lupta contra bolilor reumatice, scopul imediat al Ligii fiind promovarea integrării cât mai depline a persoanelor cu handicap fizic în profesiune, familie și societate. Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați: www.reumatism.ro.
Despre Societatea Română de Reumatologie
Asociația Societatea Română de Reumatologie (SRR) este o organizație științifică și profesională care reunește specialiștii în domeniul reumatologiei cu preocupări în diagnosticul, tratamentul și cercetarea bolilor reumatice. Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați: www.srreumatologie.ro.
Despre Societatea Română de Reumatologie Pediatrică
Societatea Română de Reumatologie Pediatrică a fost înființată în anul 2009, având ca obiectiv dezvoltarea reumatologiei pediatrice românești, promovarea și susținerea unei bune practici medicale în acest domeniu. Organizația este deschisă tuturor celor care doresc să vină în sprijinul copiilor cu boli reumatologice. Pentru mai multe informații, vă rugăm vizitați: www.reumaped.ro.