Uşile şi ferestrele sunt elemente esenţiale ale unei case din mai multe puncte de vedere. În primul rând, tâmplăria contribuie la aspectul exterior al clădirii. Din interior, geamurile influenţează perspectiva pe care o ai atunci când priveşti afară. Din punct de vedere al siguranţei, ferestrele şi uşile îţi asigură linişte în propriul cămin. Nu mai puţin importantă este eficienţa energetică a întregii construcţii, care depinde de randamentul oferit de tâmplărie. Pentru a înţelege cum trebuie să alegi uşile şi ferestrele potrivite pentru casa ta trebuie să iei în calcul toate funcţiile de mai sus. Cele trei criterii de mai jos îţi vor servi drept ghid:
Ţine cont de utilitatea fiecărui spaţiu
Înainte de a alege uşa şi ferestrele potrivite pentru fiecare cameră, răspunde la o întrebare simplă: Ce vei face în acel spaţiu? Dormitorul, camera de zi şi bucătăria au nevoie de expunere cât mai multă la lumina naturală a soarelui, aşadar ferestrele trebuie să fie generoase. În baie este nevoie de aer curat, dar şi de discreţie din exterior, prin urmare ochiul de geam va fi mat. Pentru intimitatea necesară în interiorul locuinţei după lăsarea serii poţi folosi un sistem de jaluzele sau draperii care în cursul zilei pot rămâne trase. În funcţie de compartimentarea casei poţi lua în calcul spaţiile de trecere dintr-o cameră în alta, pentru care este nevoie de uşi. Dacă una dintre camere are ieşire spre balcon sau terasă ai de ales dintr-o gamă variată de sisteme de uşi simple, armonice, glisante, pliabile sau culisante. Cu cât se deschid mai mult, cu atât îţi oferă o perspectivă mai bună asupra spaţiului exterior pe timp de zi.
Imagine de Viktor Birkus de la Pixabay
Cum poţi îmbunătăţi eficienţa construcţiei
Uşile şi ferestrele sunt locuri prin care se pierde o cantitate considerabilă de căldură. Pentru a compensa acest deficit, producătorii dezvoltă în permanenţă soluţii de menţinere a temperaturii optime în interior. Barierele termice păstrează răcoarea pe timp de vară şi căldura în sezonul rece. Pe lângă tehnologiile implementate, chiar modul în care sunt montate uşile şi ferestrele influenţează coeficientul energetic. Dacă ţii cont de optimizarea modului de aerisire a casei te vei bucura de eficienţa ventilaţiei naturale. Pentru aceasta trebuie să ai uşi şi ferestre fie pe doi pereţi opozabili, fie în unghi de 90 de grade unul faţă de celălalt. Astfel, este suficient să deschizi o uşă şi o fereastră pentru ca aerul să fie aspirat în mod natural din cameră. Aerisirea camerei are efecte benefice nu doar asupra temperaturii din încăpere, ci şi pentru îmbunătăţirea calităţii somnului cu câteva minute înainte de culcare sau pentru revigorarea de dimineaţă. În special pentru mediul urban, ferestrele şi uşile joacă un rol important pentru liniştea casei. Sistemele eficiente de izolare fonică blochează sunetele nedorite ale agitaţiei din marile oraşe.
Sentimentul de siguranţă
Pentru fiecare perete de exterior, uşile şi ferestrele reprezintă tot atâtea căi de acces. Controlul accesului în casă se poate face cu ajutorul celor mai noi tehnologii, prin yale cu chei, aplicaţii dedicate sau coduri accesibile de la distanţă de pe telefonul inteligent. Pentru familiile cu copii mici, accesul trebuie restricţionat în sens invers, de la interior către exterior. În acest caz trebuie să alegi uşi, ferestre şi accesorii pentru acestea prevăzute cu sisteme de închidere din interior, chiar cu cheie, astfel încât cei mici să fie în siguranţă chiar şi atunci când sunt singuri acasă.
Senzaţia de siguranţă în propria locuinţă, confortul termic, liniştea căminului şi priveliştea de care ai parte atunci când eşti acasă sunt doar câteva dintre nevoile de zi cu zi pe care le acoperă uşile şi ferestrele casei tale. Alege fiecare model ţinând cont de utilitatea spaţiului pe care îl deserveşte.