Programul Prima Masina se dovedeste ineficient, din cauza lipsei unui sistem de rate preferential, a afirmat Constantin Stroe, presedinte ACAROM (Asociatia Producatorilor de Masini Romanesti), in cadrul Foreign Investors Summit.
Industria auto a fost starul celei de-a doua zi a Summitului organizat de revista Business Review si s-a concentrat pe teme precum:
• Cum sa atragi noi jucatori in piata si sa extinzi potentialul celei deja existent in prezent
• Sustenabilitate si performanta prin inovatie
• Modalitati de ajutor si sustinere din partea statului in perioada 2014-2020
• Expansiunea industriei de automobile, din punct de vedere real estate
• Industria de automobile isi asigura personal calificat prin apelarea la un mediu alternativ: scolile profesionale
• Cele mai bune practici si modalitati de colaborare intre companiile de profil si scoli.
“In Romania avem o cota de 3 masini importate la una vanduta. Este crucial sa gasim modalitati noi de a reporni sectorul domestic,” a declarat Nicolas Maure, general manager al Dacia Renault Romania.
“Avem o piata foarte slaba in ceea ce priveste vanzarea de masini noi. Este absolut anormal sa avem doi producatori mari precum Renault si Ford care sa vanda in Romania numai aproximativ 6 % din productie. Imaginati-va ca daca acestia nu ar exporta, ar fi nevoiti sa pastreze liniile de productie pornite doar doua saptamani pe an,” a mai spus Constantin Stroe.
In acelasi context presedintele ACAROM a atras atentia si asupra programului Prima Masina. Potrivit producatorilor, desi programul guvernamental isi propune sa stimuleze achizitia de noi masini, acesta ar trebui modificat. Mai precis, perioada de imprumut ar trebui crescuta peste limita celor 5 ani existenti in acest moment, in timp ce rata lunara ar trebui scazuta. Conform lui Constantin Stroe, aceste masuri sunt imperios necesare pentru a sustine piata in acest moment, cu atat mai mult cu cat scaderea TVA-ului la 20 % va avea un impact destul de mic in vanzarea de masini noi.
De asemenea, Maure a punctat la randul lui ca o crestere a capacitatii de finantare pentru programul Rabla ar stimula vanzarile de masini noi, o masura mult necesara, tinand cont de faptul ca in acest moment in Romania circula 3.5 milioane de masini mai vechi de 8 ani de zile.
Primul panel, focusat pe industrie i-a avut ca vorbitori pe Valerio Brenciaglia- Managing Director Ford Romania, Nicolas Maure – General Manager Dacia Renault Romania, Dana Bordei – Head of Industrial Department CBRE, Iulian Sorescu – Associated Partner & Head of Financial Department Noerr Finance and Tax si Constantin Stroe – President ACAROM, moderator fiind Codrin Scutaru – Senior Manager McGuireWoods Romania.
Cel de-a doilea panel, care s-a concentrat pe educatie si auto-staffing in industria auto i-a avut in prim-plan pe Uwe Kando – Training Manager Schaeffler Romania, Ramona Titeiu – Director
Professional German School Kronstadt, Nicoleta Lisievici Pivniceru – Manager Schools and Universities Relations & Employer Branding Groupe Renault si Gabriela Petre – Director CNDIPT, moderator fiind Anca Hociota – Manager Membership Services and Vocational Training AHK Romania.
Desfasurat sub tema principala a “Sustenabilitatii”, Foreign Investors Summit s-a desfasurat in perioada 26-28 octombrie 2015, realizat special pentru a oferi participantilor o privire in detaliu si in exclusivitate asupra oportunitatilor de investitii in Romania. Participantii au avut de asemenea ocazia de a invata tactici clare si bine punctate despre cum pot beneficia de cele mai bune solutii de crestere a propriului business, inca de la debutul acestuia pe piata locala.
Foreign Investors Summit este un eveniment marca Business Review aflat la a doua editie, care a inclus conferinte, key note speakers si zeci de prezentari tinute de specialisti, menite sa ofere informatii relevante despre mediul de business din Romania. Evenimentul a adunat o parte din cele mai dinamice comunitati de investitori straini in Romania, dar si investitori din Europa Centrala si de Est care intentioneaza sa isi extinda operatiunile si pe teritoriul Romaniei, cu scopul de a le arata potentialul de investitii in tara noastra.