Arçelik, unul dintre principalii jucători din industria de electronice și electrocasnice, proprietar al Arctic, cel mai mare producător de electrocasnice din România, a obținut cel mai ridicat scor dintre companiile din domeniu în cel mai recent clasament S&P Global Corporate Sustainability Assessment. Aceasta reprezintă o evaluare anuală de referință a practicilor de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), stând la baza Indicelui de sustenabilitate Dow Jones.
Scorul înregistrat de Arçelik este de 86/100, în creștere cu șapte puncte față de anul trecut. Totodată, este cel de-al cincilea an consecutiv în care Arçelik este inclus în Indicii Mondiali de Sustenabilitate Dow Jones (DJSI). Aceste rezultate confirmă eforturile Arçelik de a își îmbunătăți permanent performanța în ceea ce privește sustenabilitatea, întărindu-i poziția de etalon în industria producției de electrocasnice.
„Este o onoare să fim incluși în Indicii de Sustenabilitate Dow Jones pentru al cincilea an la rând, cu cel mai mare scor din industrie. Această recunoaștere este extrem de importantă pentru compania noastră. Eforturile Arçelik pentru a construi un viitor mai durabil sunt într-o continuă evoluție. După participarea noastră la COP26, ne dăm seama că mai sunt multe de făcut și ne angajăm să avem un rol activ în găsirea de soluții. Ne străduim permanent să facem mai mult pentru a sprijini lupta împotriva schimbărilor climatice, după cum o dovedesc noile noastre ținte de reducere a emisiilor de carbon în toate cele trei domenii, dar și aderarea la Alianța CEO Climate Leaders din cadrul Forumului Economic Mondial și menținerea în DJSI”, a declarat Hakan Bulgurlu, CEO Arçelik.
Compania a anunțat recent asumarea unor ținte mai ambițioase privind emisiile de carbon – o reducere de 50,4% în toate cele trei domenii până în 2030, în linie cu obiectivele Acordului de la Paris.
Arçelik atrage atenția asupra eforturilor susținute necesare pentru combaterea schimbărilor climatice și lansează un apel către celelalte companii să se alăture acestei cauze.
Compania figurează în Indicii de Sustenabilitate Dow Jones din 2017. DJSI evaluează performanța companiilor în diferite sectoare care acoperă toate aspectele legate de sustenabilitate, precum managementul, finanțarea, lanțul de aprovizionare, transparența, drepturile omului și combaterea schimbărilor climatice. Creat de S&P Dow Jones Indices și RobecoSAM, Indicele de Sustenabilitate Dow Jones clasifică cele mai sustenabile companii și servește drept punct de referință pentru investitorii care integrează problemele legate de sustenabilitate în portofoliile lor.
Despre angajamentele de sustenabilitate Arçelik
În 2019, Arçelik a folosit 100% energie verde pentru operațiunile sale din Turcia și România și își propune să utilizeze 100% energie regenerabilă în toate fabricile sale până în 2030.
Arçelik și-a propus să scadă consumul de energie utilizat pentru producerea fiecărui produs cu 45% până în 2030 (comparativ cu măsurătorile din 2015, în fabricile din Africa de Sud, Rusia, Turcia, România, China, Thailanda și Pakistan).
Arçelik, prima și singura companie industrială din Turcia care deține două centre de reciclare DEEE (Deșeuri de Echipamente Electrice și Electronice), a realizat, începând cu anul 2014, economii de energie de 315 GWh și de apă de 6,4 milioane de tone, prin înlocuirea produselor vechi cu unele mai eficiente din punct de vedere al consumului, indiferent de marcă. Produsele vechi colectate de pe piață sunt trimise către centrele DEEE Arçelik unde sunt reciclate. Economiile generate sunt echivalente cu consumul zilnic de energie electrică din aproape 39 de milioane de gospodării și consumul zilnic de apă din 7,9 milioane de locuințe.
Arçelik sprijină activ obiectivul de limitare a creșterii temperaturii globale la 1,5 °C peste nivelurile preindustriale. Compania și-a revizuit în august 2021 țintele de mediu, acestea fiind în curs de avizare de către inițiativa Science Based Targets (SBTi). Țintele inițiale ale Arçelik, aprobate de SBTi în noiembrie 2020, vizau reducerea până în 2030 cu 30% a emisiilor de gaze cu efect de seră din activitățile proprii și din energia cumpărată și consumată (emisii din Domeniul 1 și 2) și cu 15% a emisiilor din Domeniul 3 care provin din utilizarea produselor vândute, față de anul de referință 2018. Țintele de mediu revizuite în acest an presupun reducerea emisiilor absolute din Domeniul 1 și Domeniul 2, dar și a celor din Domeniul 3 provenind din utilizarea produselor vândute cu 50% până în 2030, comparativ cu anul 2018. Domeniul 3 este adesea trecut cu vederea de către companii, întrucât presupune reducerea emisiilor de carbon generate în întregul lanț valoric, inclusiv cele din extracția materiilor prime, logistică, transport, faza de utilizare a produsului, precum și sfârșitul vieții produselor.
Arçelik a reușit să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon în producția globală Domeniile 1 și 2 cu propriile sale credite de carbon, atât în 2019, cât și în 2020 (Singer Bangladesh care a fost achiziționat în 2019, Voltbek din India, care a început producția în 2020, și fabrica joint-venture Arçelik-LG A/C din Turcia sunt excluse din calcule).
Arçelik a devenit cea mai sustenabilă companie din sectorul său de activitate care a intrat în clasamentul Corporate Knights 100 cele mai sustenabile companii din lume. Prin implicarea sa în calitate de lider în domeniul sustenabilității și având în vedere foaia de parcurs credibilă pentru atingerea zero net, Arçelik a devenit prima și singura companie din industria de electrocasnice care a primit distincția Terra Carta Seal oferită de către Alteța Sa Regală Prințul de Wales.