Și ce rezoluții spuneați că aveți pentru 2020? Să mâncați sănătos, să faceți (mai multă) mișcare, să dați jos câteva kilograme, să nu vă mai stresați pentru orice fleac? Sună atât de familiar… Nu cumva acestea sunt aceleași rezoluții din 2019, 2018, 2017 etc?! Că la început de an toți avem planuri mărețe și un avânt teribil, doar că ni le pierdem în scurt timp. Nici nu ne apucă primăvara…
N-ar fi deloc rău „să punem piciorul în prag”, să ne autoeducăm și să facem – în sfârșit – schimbările de care realmente avem nevoie pentru a ne fi mai bine. Și poate că ar trebui să începem cu alimentația. Mai ales că după sărbători am ajuns… oameni cu greutate. La propriu.
Deși specialiștii în nutriție subliniază, de fiecare dată când au ocazia, importanța micului dejun, cei mai mulți suntem de neclintit în obiceiul de a servi, dimineața, pe stomacul gol, o ceașcă de cafea. Chiar și aceea, în mare grabă. Deși masa de prânz este una esențială, fiind cea mai importantă masă a zilei, fie o sărim (cum se zice), fie mâncăm ceva rapid, în mers ori îndeplinindu-ne în același timp și sarcinile de serviciu.
Cât despre cină, ce să mai zicem, în majoritatea cazurilor este de fapt un prânz cu întârziere, la ore la care ar trebui poate să dormim deja. Și ne mai mirăm că nu avem un somn odihnitor, că ne trezim dimineața lipsiți de energie, că acumulăm kilograme și valori crescute ale colesterolului, trigliceridelor și tensiunii arteriale. Adevărul este că mâncăm, dar nu ne hrănim. Diferența dintre cei doi termeni este uriașă!
Apoi mai există un aspect greșit înțeles și – mai rău! – pus în practică. Suntem extremiști atunci când vrem să facem o schimbare în privința alimentației. Apelăm la soluții radicale: renunțăm complet la carne și produse de origine animală sau, dimpotrivă, alegem să ne hrănim exclusiv cu acestea, pe principiul „consumul de proteine duce la pierderea în greutate”.
Același lucru și în privința vegetalelor: vedem în ele soluția perfectă și consumăm doar fructe și legume în speranța că vom fi plini de vitamine și energie, vom slăbi sănătos, ne vom simți în mare formă. În realitate niciuna dintre soluții nu este perfectă, dar ambele sunt perfectibile. Nu de liste lungi de alimente interzise avem nevoie, ci de echilibru, perseverență și cumpătare, de alegeri inteligente și rezistență în fața tentațiilor. De o resetare a obiceiurilor greșite. De un mic dejun înainte de cafea, de respectarea pauzei de masă la prânz, de servirea unei cine ușoare înainte de ora 19. De înlocuirea hamburgerului cu un sandviș cu brânză sau ou, a cărnii grase de porc cu pește, a pizzei cu o salată.
Alegeți gustări hrănitoare, nu bombe calorice fără nicio valoare nutritivă. Și nu vă mai justificați alegerile nesănătoase cu lipsa timpului necesar preparării unei mese sau gustări care să răspundă nevoilor nutriționale. Există variante în care nu trebuie decât să deschideți o cutie pentru a descoperi un produs hrănitor, gustos și ușor digerabil, plin de nutrienți esențiali: proteine, acizi grași Omega-3 și cereale de cea mai înaltă calitate.
O cutie de EVA salată de Ton cu Quinoa roșie, una de EVA salată de ton cu Orez sălbatic sau de EVA salată de ton cu Cous Cous este o gustare sau chiar o cină perfectă. Indiferent de vârstă sau de nivelul de activitate fizică zilnică, garantat că te vei bucura nu doar de o masă rapidă și practică, ci și de un număr decent de calorii: doar 188 la 100 de grame de EVA salată de Ton cu Quinoa roșie și 196 la suta de grame de EVA salată de Ton cu Orez sălbatic.