În 2050, alte 2 miliarde de oameni nu vor mai avea acces la apă și energie
• Fundația We Are Water, care urmărește să promoveze o nouă cultură privind apa, a atras atenția asupra acestei zile organizând evenimente în 13 țări
Încă din 1994, în fiecare an pe 22 martie, Națiunile Unite celebrează Ziua Mondială a Apei. Tema din acest an pune accentul pe relația dintre apă și energie. Cu ocazia acestei zile, Fundația We Are Water a implementat o acțiune globală de conștientizare pentru a ne aminti că, deși accesul la apă și energie este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, o mare parte din populația lumii nu are acces la aceste servicii și trăiește în condiții precare: mai mult de 1,3 miliarde de oameni nu au electricitate; 900 milioane nu au surse de apă potabilă și aproximativ 2,4 miliarde nu au acces la servicii îmbunătățite de salubritate.
De reținut este că aceste cifre îngrijorătoare vor continua să crească, iar dacă nu acționăm, problema resursei apei se va adânci. Potrivit estimărilor ONU, în 2050, alte 2 miliarde de oameni vor avea nevoie de acces la apă și energie. Xavier Torras, director al Fundației We Are Water, a subliniat că „această cifră alarmantă anunță probleme viitoare cu care va trebui să ne confruntăm și pe care va trebui să le rezolvăm lucrând și cooperând: țări, companii și, mai presus de toate, oameni".
Problema nu se limitează doar la consumul uman de apă: 8% din apa dulce consumată la nivel mondial este utilizată pentru producerea energiei electrice, în timp ce 8% din producția mondială de energie este folosită pentru pomparea, transportul și tratarea apei.
În acest scop, Carlos Jiménez Renjifo, secretar al Spaniei la Centrul Regional de Informare al Națiunilor Unite pentru Europa de Vest (UNRIC), a subliniat interdependența dintre apă și energie și a adăugat: „Consumul ambelor resurse limitate continuă să crească și ne apropiem de un punct critic: în 2035, consumul de energie la nivel mondial va crește cu 50%, iar consumul de apă în sectorul energetic va crește cu 85%. Cu toate acestea, soluția nu poate sta în reducerea rezervelor de apă pentru generarea de energie electrică și, astfel, îmbunătățirea accesului la apă pentru că astfel ar crește și mai mult dificultățile în generarea energiei. Chiar într-un scenariul și mai sumbru, am putea rezolva cele două probleme cu costul mediului înconjurător. Ar trebui înființat un plan transversal pentru a profita de punctele forte ale diferitelor sectoare".
Activitățile Fundației We Are Water de Ziua Mondială a Apei s-au desfășurat în 13 țări printre care Spania, Portugalia, Bulgaria, Argentina, China, Marea Britanie, Brazilia și India.
Principala activitate, a cărui mesaj este „Cu ajutorul tău, putem obține o distribuire corectă a apei", include o hartă murală a lumii cu puncte de culoare gri care se vor umple cu picături de apă în urma fiecărei mici donații din partea oamenilor. Obiectivul este acela de a acoperi întreaga suprafața a planetei cu apă, astfel apărând dreptul omului la această resursă, drept inaccesibil pentru milioane de oameni.
De exemplu, în Franța, evenimentul a avut loc în centrul comercial parizian Carrousel du Louvre. În Bulgaria, evenimentul a avut loc loc în timpul Expo Bath Sofia și a fost însoțit de o expoziție de fotografie. În Praga, Centru Chodov, cel mai mare centru comercial împreună cu un alt spațiu situat în centrul capitalei cehe au găzduit acest eveniment. În Portugalia, Roca Lisboa Gallery au găzduit această acțiune alături de două conferințe pe această tema.
În Spania, evenimentul a avut loc simultan în Roca Madrid Galeria, în centrul comercial Madrid Xanadú, în Roca Barcelona Gallery și în FNAC din centrul comercial Las Arenas din Barcelona. În acest ultim spațiu s-a amenajat de asemena un centru de joacă pentru copii dimineața, iar după-amiaza au fost proiectate scurt metraje ale câștigătorilor festivalului We Art Water Film.
Toate evenimentele organizate cu ocazia zilei de 22 martie pot fi vizualizate pe harta Zilei Mondială a Apei 2014, pe care o puteți găsi pe www.wearewater.org.