in banda larga la sfarsitul anului 2007
"Piata comunicatiilor din Romania continua sa se dezvolte intr-un ritm alert si constant, fapt dovedit de cresterile inregistrate si in 2007 pe toate segmentele acesteia. Numarul total al conexiunilor care permit accesul la internet a ajuns aproape de 5,8 milioane, inregistrand in 2007 o crestere de 76% fata de finalul anului 2006, in timp ce numarul conexiunilor de acces dedicat (exclusiv acces dial up si mobil) la internet in banda larga a atins valoarea de 2,1 milioane, inregistrandu-se astfel o dublare a ratei de penetrare (10%, fata de 5% la sfarsitul lui 2006), " a declarat astazi Dan Georgescu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatie in cadrul conferintei "Ziua Comunicatiilor". Presedintele ANRCTI a prezentat cu aceasta ocazie o sinteza a datelor statistice referitoare la evolutia pietei comunicatiilor in 2007, conform raportului semestrial de date statistice pentru a doua jumatate a anului 2007 publicat astazi de Autoritate pe pagina sa de internet.
Raportul arata ca, in numarul de conexiuni pentru acces dedicat la Internet in banda larga, ponderea cea mai mare (aproape 55%) o detin in continuare conexiunile prin cablu UTP/FTP, urmate de conexiunile prin cablu coaxial (22%) si de cele furnizate prin intermediul tehnologiei xDSL (17%), care insa au inregistrat cea mai insemnata crestere anuala, de peste 270% fata de sfarsitul anului 2006.
O usoara crestere s-a inregistrat si in sectorul telefoniei fixe, unde, comparativ cu un an in urma, la data de 31 decembrie 2007, numarul total de linii de acces la serviciile de telefonie fixa a crescut cu 1,4%, ajungand la un total de 4,26 milioane, dintre care 1,22 milioane instalate de furnizorii alternativi. In anul 2007, numarul de linii instalate de catre furnizorii alternativi a crescut cu 50%, cota de piata a acestora ajungand astfel la aproape 29% la sfarsitul anului 2007.
De asemenea, volumul de trafic realizat de utilizatorii furnizorilor alternativi a crescut cu 44%, in contextul unei cresteri de 2% a traficului total de voce originat in retelele publice fixe de telefonie, pana la aproximativ 8,5 miliarde minute in anul 2007, fata de 8,3 miliarde in 2006.
Raportul de date statistice al ANRCTI indica faptul ca rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila a ajuns la 106,2% la sfarsitul anului 2007, data la care se inregistrau 22,9 milioane de "utilizatori" (cartele SIM active). Dintre acestia, 67% utilizeaza cartele preplatite, iar 33% (7,5 milioane) sunt utilizatori cu abonament lunar, din care aproximativ 67% reprezinta persoane fizice (5,1 milioane), iar aproximativ o treime sunt persoane juridice (2,4 milioane).
Presedintele ANRCTI a remarcat cresterea importanta (+87% in 2007 fata de 2006) a traficului de voce efectuat in roaming de catre clientii furnizorilor de servicii de telefonie mobila din Romania si a apreciat ca introducerea tarifului maxim european in septembrie anul trecut a reprezentat unul dintre factorii principali care a incurajat romanii sa vorbeasca mai mult la telefonul mobil atunci cand calatoresc in statele membre UE.
Conform raportului de date statistice, la data de 31 decembrie 2007 se inregistra o crestere cu peste 19% a numarul total de abonati la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale fata de finele anului 2006, crestere datorata in special consolidarii gradului de utilizare a solutiilor alternative la cablu – transmisia digitala prin satelit "direct-to-home" a inregistrat o crestere anuala de 177% – care au atras o parte din clientii din zonele rurale si urbane fara acces la mijloace de receptionare a serviciilor de programe de televiziune comerciale.
Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale a atins valoarea de 71,7%, inregistrandu-se o crestere de 9,3 puncte procentuale fata de jumatatea anului 2007, respectiv de 11,6% fata de sfarsitul anului 2006.
Raportul de date statistice a fost realizat pe baza datelor raportate de 99% dintre furnizorii de retele sau servicii de comunicatii electronice autorizati, care au desfasurat activitati comerciale in perioadele 1 ianuarie – 30 iunie si, respectiv, 1 iulie – 31 decembrie 2007 si poate fi consultat aici.
Prezentarea sustinuta de Dan Georgescu in cadrul conferintei poate fi consultata aici.
{mosloadposition user10}