Nuremberg – După un 2019 stabil, pentru 2020 GfK estimează o creștere a valorii vânzărilor de 2,5% la nivel mondial pentru bunurile de folosință îndelungată. Consumatorii vor cheltui aproximativ 1.05 trilioane de euro* la nivel global. Creșterea va fi generată de urmatoarele sectoare: Telecomunicații (+3%), Electrocasnice Mici (+8%) și Electrocasnice Mari (+2%). Se estimează că vânzările de IT, Electronice și Echipamentele de Birou vor rămâne stabile și vor înregistra aproximativ aceleași vânzări ca și anul trecut. Aceste tendințe estimate de GfK sunt cele prezentate în cadrul evenimentului CES 2020 din Las Vegas.
Evoluția pozitivă a pieței bunurilor de folosintă îndelungată în 2020 se va înregistra în toate regiunile lumii, cu valori ale creșterii variind între 2 și 3%. Segmentarea la nivel regional rămâne aproape neschimbată: zona Asia-Pacific acoperă 43% din valoarea vanzărilor, iar Europa 25%.
Pavlin Lazarov, expert GfK în domeniul bunurilor de folosință îndelungată, explică: „Considerăm că, odată cu extinderea și răspândirea 5G, sectorul Telecomunicații va reveni pe un trend crecător după un turbulent an 2019. Cererea de smartphone-uri din China și Asia emergentă va fi printre cei mai importanți vectori de creștere nu numai pentru sectorul Telecomunicații, ci pentru întreaga piață de bunuri de folosință îndelungată. Inovația, performanța și migrarea spre produse pemium vor continua să fie tendințele cheie care vor infleunța cererea consumatorilor.
Accesibilitatea, confortul și orientarea spre produse destinate sănătății vor câștiga atenția și cheltuielile consumatorilor, cererea în creștere de produse electrocasnice mici va continua, manifestându-se atât în piețele emergente, cât și în cele dezvoltate. În același timp, consumatorii devin din ce în ce mai prezenți online și sunt preocupați de sustenabilitate și de gradul în care guvernele, producătorii, comercianții și consumatorii acordă atenție protecției mediului și dezvoltării durabile în spațiul tehnologiilor și al produselor de folosință îndelungată.”
Evoluția structurii cheltuielilor consumatorilor
În 2020, GfK estimează că sectorul Telecomunicații va reprezenta mai mult de 43% din cheltuielile totale ale consumatorilor din anul trecut, generând 454 miliarde de euro. Un alt loc important va fi deținut de sectorul Electrocasnice mari, cu vânzări estimate de 187 miliarde de euro. Se estimează că sectoarele IT și Echipamente de Birou vor atrage peste 15% din cheltuielile consumatorilor la nivel global, urmate de Electronice. Acesta din urmă va genera vânzări de peste 146 miliarde EUR, cu o cotă de 14%. Sectorul cu cele mai mari creșteri în piața bunurilor de folosință îndelungata este reprezentat de Electrocasnicele Mici. Se preconizează că își va crește din nou cota în 2020, ajungând la peste 9% din cheltuileile consumatorilor, cu vânzări de 97 de miliarde de euro. Competiția pentru captarea atenției consumatorilor va continua, iar cel mai important aspect pentru 2020 va fi găsirea unei abordări corecte care să ajute la câștigarea acestei confruntări.
Cerere pentru experiențe bogate
Performanța superioară și inovația sunt ingredientele cheie care îmbunătățesc experiențele consumatorilor de produse tehnice, fiind adesea combinate cu o componentă premium și un design inovator. Tendințele sunt vizibile în cererea în creștere pentru TV OLED (+19% creștere a valorii vânzărilor), notebook-urile de gaming (+ 15% creștere a valorii vânzărilor) și aspiratoarele handstick fără fir (+23% creștere a valorii vânzărilor). 73% din vânzările de Smartphone, în primele nouă luni ale anului 2019, au fost generate de cele cu dimensiunea ecranului de cel puțin 6”, iar Smartphone-urile cu camera foto de minim 20MP au captat 26% din valoare vanzarilor în categorie. Acest lucru subliniază importanța funcțiilor care aduc avantaje, dar și transformarea beneficiilor în experiențe precum mesageria cu conținut îmbunătățit, preluarea, partajarea și vizionarea fotografiilor și a videoclipurilor.
De asemenea, consumatorii sunt dispuși să cheltuiască mai mult pentru produse care le fac viața mai ușoară, 46% dintre respondenți la nivel mondial si-au exprimat acordul cu privire la acest aspect în cadrul studiului GfK Consumer Life din 2019. Tendința se reflectă în creșterea substanțială a vânzărilor de aspiratoare robot (+18% creștere a valorii vanzarilor) ca soluție de economisire a timpului și a eforturilor, precum și in cazul vanzarilor de masini de spalat cu uscător (+29% creștere a valorii vânzărilor). Ceasurile inteligente sunt un alt exemplu de categorie care înregistreaza creșteri notabile (creștere a valorii vânzărilor de 48%), fiind vorba despre un produs care combină funcționalitatea și simplificarea pentru a oferi experiențe superioare.
Dorința de experiențe bogate aduce cu sine tendința consumatorilor de a fi mai informați și mai prezenți în medul online. În același timp, se simt împuterniciți să decidă care sunt cele mai atrăgătoare produse. De asemenea, consumatorii sunt gata să cheltuiască atunci când sunt convinși că produsele le răspund nevoilor, le oferă avantaje și, în final, pot beneficia de experiența pe care o așteptau.
* Vânzările sunt calculate la un curs valutar fix de 0,877 Euro fata de USD (din ianuarie 2019).
În cadrul Panelului de Retail, GfK colectează în mod regulat date de vânzări în peste 70 de țări din întreaga lume pentru produse Electronice, Photo, Telecomunicații, IT, Echipamente de birou, Electrocasnice Mari și Electrocansice Mici. Datele pentru America de Nord se bazează pe estimări.