Prin publicarea cărții „Omul și simbolurile sale”, cea mai recentă apariție editorială semnată de Carl Gustav Jung, Editura Trei aduce în România ultimul volum scris de celebrul analist înainte de a muri. Valoarea cărții este cu atât mai mare cu cât este singura scrisă de Jung pentru publicul larg.
În plus, Trei va finaliza de publicat în acest an opera lui Jung și este printre puținele edituri din lume care traduce integral colecția psihologului elvețian ale cărui teorii au influențat nu numai domenii ca psihologia, psihiatria, filosofia, antropologia, literatura sau studiile religioase, ci și arta, teatrul, filmul și muzica.
Editura Trei este, de asemenea, singura din România cu o secțiune dedicată exclusiv psihologiei, psihoterapiei și psihanalizei, fiind și prima care a început, imediat după Revoluție, să publice lucrări din această zonă. Demersul a fost cu adevărat important, mai ales pentru că a readus România la același nivel de publicare și informare despre teoriile psihanalitice cu alte țări care nu s-au confruntat cu interdicțiile regimului comunist.
Totul a început în anii ’90, de la pasiunea pentru cărți și pentru domeniul psihologiei, împărtășită de Vasile Dem. Zamfirescu, profesor de psihanaliză, la acea vreme, la Facultatea de Filosofie şi Silviu Dragomir, proaspăt absolvent al aceleiași facultăţi, care se pregătea să devină psihanalist. În 1993 ei au înființat revista trimestrială de „Psihanaliză”, iar în 1994 ei au pas bazele editurii din dorința de a face accesibile și în România cărți de referință în domeniu, o inițiativă de amploare, care implica în primul rând traducerea acestora. Primul volum lansat pe piața din România a fost „Eseuri de Psihanaliză aplicată”, de Sigmund Freud, foarte bine primit de public. În primul an, editura a publicat 5-6 titluri pe an, iar în prezent cititorii colecției se bucură de un număr de 70-80 de titluri pe an, în divizia de Psihologie, și peste 200 la nivelul întregii edituri.
Titlurile de carte nu se rezumă doar la psihologia academică, din colecția „Psihologie și psihoterapie”, ci au și un scop practic, de popularizare a psihologiei, ca domeniu de autocunoaștere. Acest lucru se regăsește în colecția „Psihologia pentru toți”, în publicațiile de self-help și dezvoltare personală din colecția „Psihologie practică” și în subdivizia acesteia de parenting, „Psihologie practică pentru părinți”.
În tot acest timp editura a devenit o autoritate în domeniu, oferind cititorilor români, în premieră, atât opere ale clasicilor, ca S. Freud, C.G. Jung, F. Dolto, D. Winnicott, Melanie Klein, Alfred Adler, dar și autori contemporani ca Irvin D. Yalom sau, în curând, Jordan Peterson, psihoterapeutul și profesorul de psihologie la Universitatea din Toronto, care a ajuns la peste 40 de milioane de vizualizări pe YouTube. Alte titluri, în pregătire pentru perioada imediat următoare sunt D. Sweetland și R. Stolberg, „Să îi învățăm pe copii să zâmbească”, M. Johsnson, „Mari mituri despre relațiile intime”, H.S. Sullivan, „Teoria interpersonală a psihiatriei”, H. Fexeus, „Finețe și îndemânare”, S. Tsabary, „Fără control. De ce nu reușești să îți disciplinezi copilul…și ce poți să faci în schimb”, J. Segal „Fantasmele în viața cotidiană”.