Campania „Vreau Paine Curata” a ajuns la 200 de zile de la lansare si a prezentat raportul de activitate pentru aceasta perioada in cadrul unei conferinte de presa ce avut loc miercuri,
7 martie 2007, intre orele 10.30-12.00, la sediul campaniei.
Conferinta a fost organizata de Asociatia Pro Alim San si Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC-Romania), initiatorii campaniei „Vreau Paine Curata” si a beneficiat de prezenta patronatelor din morarit si panificatie (ROMPAN) si din industria alimentara (ROMALIMENTA), partenere in campanie.
Din partea autoritatilor au participat domnul Marian Avram, Presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si domnul comisar-sef Marin Avram, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, Serviciul de Investigare a Fraudelor.
In cadrul prezentarii activitatii dupa 200 de zile de campanie s-au mentionat obiectivele atinse, conform cu planurile de activitate propuse inca de la lansarea campaniei „Vreau Paine Curata”.
In acest sens, pentru promovarea si asigurarea protectiei consumatorilor se continua preluarea sesizarilor de pe site-ul www.vreaupainecurata.ro si TelVerde (0800872463) si transmiterea lor catre autoritati, precum si informarea consumatorilor cu privire la modul de rezolvare a problemelor semnalate.
Pentru mediatizarea campaniei la nivel local s-a stabilit planul de actiune al caravanei “Vreau Paine Curata”. Vor fi organizate deplasari in perioada martie-mai 2007, grupate pe zone geografice, astfel: la Buzau pentru judetele Buzau, Vrancea, Prahova; Alexandria – Teleorman, Giurgiu, Olt; Timisoara – Timis, Arad, Caras Severin; Constanta – Constanta, Ialomita, Calarasi; Botosani – Botosani, Suceava, Iasi; Craiova – Dolj, Gorj, Mehedinti; Brasov – Brasov, Harghita, Covasna; Cluj – Cluj, Mures, Bistrita-Nasaud.
Sprijinirea producatorilor onesti din industria de morarit si panificatie se face prin aplicatii comune pe proiecte PHARE 2005 cu scopul educarii si constientizarii personalului din industria de panificatie cu privire la painea curata si respectul fata de consumatori.
In paralel cu actiunile desfasurate la nivel national, Campania „Vreau Paine Curata” a inceput o corespondenta cu Directoratele Comisiei Europene. Astfel, s-a obtinut sustinerea din partea acestora in orice activitate care are ca scop lupta impotriva evaziunii fiscale si a coruptiei.
Un plan foarte important de actiune in Campania „Vreau Paine Curata” este acela al monitorizarii autoritatilor cu privire la actiunile intreprinse in solutionarea cazurilor inaintate spre rezolvare.
Accentul a fost pus in aceasta conferinta de presa pe problema stringenta a evaziunii fiscale in crestere si a lipsei de fermitate si coerenta in aplicarea legii manifestata de autoritati.
Inca exista unitati de productie de morarit si panificatie care produc paine la negru, fara inregistrarea vanzarilor in evidentele contabile, cu neplata contributiilor obligatorii catre stat. Acestea fac concurenta neloiala producatorilor care s-au aliniat la standardele exigente impuse de Uniunea Europeana in domeniul sigurantei alimentare si fiscalitatii deoarece isi permit sa practice preturi mici care ii atrag pe consumatori.
Campania “Vreau Paine Curata” a transmis memorii cu date si informatii concrete catre Ministerul Administratiei si Internelor, Inspectoratul General al Politiei Romane, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Ministerul Justitiei, Garda Financiara.
O parte din problemele semnalate au fost investigate de autoritati care au transmis raspunsurile catre Campania „Vreau Paine Curata”, dar raman in continuare numeroase cazuri grave de evaziune fiscala si coruptie carora nu li s-a dat inca o solutionare.
Doamna Gratziela Bahaciu, presedintele campaniei „Vreau Paine Curata” face urmatorul apel catre consumatori: „Putem sa luptam impreuna impotriva evaziunii fiscale. Sa cerem bon fiscal pentru painea pe care o cumparam. Trebuie sa tinem cont si de faptul ca o eventuala reclamatie cu privire la neconformitatea painii si a produselor de panificatie achizitionate nu poate fi probata decat in baza bonului fiscal. In acelasi timp trebuie sa alegem cu mare atentie si responsabilitate locul de achizitie din punct de vedere al conditiilor de igiena si al modului de comercializare. Sa fim activi si sa reactionam cand ne sunt incalcate drepturile!”.
Campania „Vreau Paine Curata” se desfasoara la nivelul intregii tari in perioada septembrie 2006-iunie 2008.
Bucuresti, 9.3.2007
{mosloadposition user10}