dezvaluite de aplicatia BitDefender safego
BitDefender®, furnizor multiplu premiat de soluţii de securitate informatică, a publicat o serie de date referitoare la incidenţa atacurilor informatice pe reţeaua de socializare Facebook, aşa cum au reieşit din rapoartele aplicaţiei de securitate safego, lansată la sfârşitul lunii trecute. Aplicaţia, care a scanat peste 30 milioane de obiecte Facebook, a detectat elemente periculoase la aproximativ 20% din utilizatorii săi.
Rezultate cheie
· Studiul a fost realizat în momentul în care safego a depăşit 14.000 utilizatori, pe un volum de 17 milioane de elemente Facebook (postări, link-uri, comentarii, etc)
· Elementele periculoase au fost detectate în fluxul de ştiri al aproximativ 20% din utilizatorii safego
· Peste 60% dintre atacuri provin din mesaje publicate de către aplicaţii cu conţinut maliţios
Aplicaţii maliţioase
· 21.5% – Aplicaţii care promit să ofere funcţionalităţi pe care Facebook nu le are, precum identificarea persoanelor care ţi-au vizualizat profilul sau care te-au eliminat din lista de prieteni
· 15.4% – Aplicaţii care îi amăgesc pe utilizatori cu promisiunea unor elemente bonus gratuite pentru jocuri ca FarmVille, MafiaWars sau FishVille
· 11.2% – Aplicaţii care susţin în mod fals că oferă elemente bonus gratuite, precum modificarea fundalului Facebook sau butonul de “dislike”
· 7.1% – Aplicaţii care pretind că sunt versiuni de Facebook ale unor jocuri populare, precum Super Mario, The Sims sau World of Warcraft
· 5.4% – Aplicaţii care atrag utilizatorii oferind smartphone-uri gratuite
· 1.3% – Aplicaţii care afirmă în mod fals că oferă gratuit posibilitatea vizualizării a unor filme online
Alte tipuri de ameninţări
· 16,3% dintre viermii care au circulat pe Facebook îi ademeneau pe utilizatori cu filme şocante precum “regele pop trăieşte!”
· 4,6% dintre atacuri sunt legate de viruşi ca Koobface, care implică spargerea contului unui utilizator şi postarea automată a unor mesaje pe wall-ul prietenilor acestuia
· Restul de 17.2% dintre ameninţări sunt mai excentrice şi nu au o arie largă de răspândire
Aplicaţia safego a fost lansată în versiune Beta pe 26 octombrie 2010. Cu o interfaţă accesibilă, safego verifică nivelurile de securitate ale utilizatorilor şi identifică ce informaţii personale sunt expuse străinilor. De asemenea, scanează wall-ul, linkurile şi comentariile de atacuri specifice platformei Facebook şi foloseşte tehnologiile avansate ale BitDefender pentru a proteja utilizatorii de malware şi phishing.
Pentru informaţii suplimentare despre BitDefender safego, vizitaţi aplicaţia pe Facebook la adresa //apps.facebook.com/bd-safego/. Pentru lista completă a caracteristicilor şi beneficiilor oferite de suita de securitate BitDefender 2011, accesaţi site-ul www.bitdefender.ro sau urmăriţi contul de Twitter al BitDefender pentru a fi la curent cu cele mai recente ameninţări informatice şi cum vă puteţi proteja.