Joi, 14 noiembrie 2013, a avut loc o nouă ediție a conferinței Programatica – Open Source. Evenimentul a fost organizat de Agora Group la Hotel Intercontinental, sala Rapsodia.
În prima parte a evenimentului, dedicat proiectelor bazate pe tehnologii Open Source/Free Software, Cristian Iorga, Software Engineer, OTC Division Intel Software a prezentat proiectul Yocto. Apoi, Lucian Daia, Lead Software Engineer Zitec a explicat de ce toata lumea ar trebui să folosească aplicații în Cloud. În continuare, Tiberiu Turbureanu, Președintele Fundației Ceata, a prezentat activitatea și proiectele acestei organizații.
Secțiunea “Comunitați Open Source” din cadrul conferinței a fost deschisă de către Prof. Dr. Mihai-Stanislav Jalobeanu cu descrierea proiectului Școala de Vară ”Informatica la Castel – Promovarea programelor libere în învățământul românesc”. Ulterior, Matei Oprea și Alex Morega au detaliat activitățile organizației ROSEdu iar Nicu Buculei, reprezentant al Asociației ProLinux, a evidențiat necesitatea unei comunități de FOSS.
În finalul acestei secțiuni Diana Cionoiu, prin intermediul unei transmisiuni live, a vorbit despre proiectul de free software în domeniul LTE – YATE.
Cea de-a doua parte a Programatica Open Source 2013 cu tema De la Free Software la Internet (20 de ani de Internet în Romania) a fost moderată de către Alexandru Rotaru, fondator GURU și RoLink, membru in Consiliul Director ANISP si de către Romulus Maier, Agora Group. Alexandru Rotaru a declarat în deschiderea manifestării următoarele: "Mulțumim co-organizatorilor acestei manifestări: Agora Group și ANISP care au oferit posibilitatea rememorării momentelor de început ale Internetului în Romania, acum când aniversam 20 ani de istorie Internet. Mulțumim în același timp și asociației ISOC România pentru perseverența lor în a ne solicita întocmirea unei istorii a Internetului în România la care să participe toți cei implicați. Prima parte a evenimentului este dedicata apariției rețelelor și furnizorilor de Internet în România iar a 2-a parte aplicațiilor care stau la baza Internetului din perspectiva evoluției lor în timp".
Despre apariția Internetului și a rețelelor de comunicații în România au vorbit: Nick Șandru, fondator soc.cult.romanians, Jeffrey Haemer, Canary Software/Usenix, profesor Marius Guran, inițiator al proiectului primei rețele de calculatoare din România, Eugen Staicuț și Iulian Popa, fondatori ROEARN.
și RoTLD, Liviu Ionescu, fondator Eunet, Nicolai Sandu, coordonator program Internet fundația SOROS (1991-1998), Mihai Bătrîneanu, fondator PC-Net, Ovidiu Crișan, fondator Kappa Servexim, primul operator Internet prin CATV, Gheorghe Rusu, co-fondator Intercomp SRL, Starnets, primul operator Internet prin VSAT și Sorin Marpozan, fondator Logic Telecom, Logic Telecom, operator național de pachete comutate.
Iar despre aplicații în mediul online au realizat prezentari: Mircea Bodea, profesor: Free Unix for Romania, Mihai-Stanislav Jalobeanu, profesor, istoria WWW de la Tim Berners-Lee și până azi, Liviu Iftode, profesor univ. Rutgers, "Internet of Cars", Horia Gligor, co-fondator GURU, relatări despre Richard Stallman și Phil Zimermann prezenți la conferința ROSE’94, Liviu Taloi, evoluția mediului on-line din 1995 și până în prezent și Radu Jugureanu, coordonator AEL SIVECO, conținut online pe Internet, evoluții notabile din 1993 și până azi.
Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul: Intel Software, ANISP, Microsoft, Zitec, SIVECO România.
Aflati mai multe detalii despre Programatica 2013 la www.programatica.ro.