De astăzi, puteţi accesa site-ul românesc cu informaţii despre Hepatita B www.hepatitab.com.ro
Astăzi, 19 mai 2008, oamenii din întreaga lume marchează Ziua Mondială a Hepatitei.
Ziua Mondială a Hepatitei este iniţiată şi organizată de Alianţa Mondială pentru Hepatită, o coaliţie globală care cuprinde peste 200 de asociaţii de pacienţi, printre care şi Asociaţia Sano-Hep România. Alianţa Mondială pentru Hepatită, cu sediul la Geneva, în Elveţia, este condusă de către un consiliu format din grupuri reprezentative de pacienţi din toate cele şapte regiuni ale lumii – Europa, zona Est Mediteraneană, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australasia şi Pacificul de Vest. Toţi aceşti pacienţi şi-au luat angajamentul de a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică şi au hotărât ca Ziua Mondială a Hepatitei să fie marcată anul acesta în data de 19 mai. Proiectul a fost lansat, în primul rând pentru a-i ajuta pe oameni să conştientizeze pericolul hepatitei virale şi apoi pentru a câştiga recunoaştere şi sprijin politic – două aspecte care nu au atins nici pe departe acelaşi nivel de conştientizare cum s-a întâmplat în cazul maladiei HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei, deşi numărul celor infectaţi şi ucişi de hepatita virală este la fel de mare. Prin această campanie, asociaţiile de pacienţi au lansat în lume o întrebare pe care oricine dintre noi ar trebui să şi-o pună – „Sunt eu numărul 12?”. Întrebarea, menită a fi un semnal de alarmă pentru populaţie, porneşte de la o statistică mondială care relevă că în lume, o persoană din 12 suferă de hepatită virală, iar majoritatea nu ştie acest lucru.
Una dintre cele mai severe şi agresive tipuri de hepatită este cea determinată de virusul hepatic B, considerat de OMS al doilea agent cu potenţial oncogen după tutun.
În România, aproape 1 milion de români (între 2% şi 7% din populaţie – conform estimărilor OMS) suferă de hepatita cronică B şi ca urmare sunt supuşi riscului să dezvolte complicaţii.
“În fiecare lună, la Institutul Matei Balş din Bucureşti, diagnosticăm 50 – 60 de pacienţi cu hepatita B. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei se află deja în stadiul de hepatită cronică”, susţine Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti.
Netratată, această formă de hepatită, cauzată de virusul hepatitic B, poate provoca ciroză sau cancer hepatic şi, în final, decesul. Virusul B este de 100 de ori mai contagios decât virusul HIV (virusul imunodeficienţei umane) care determină maladia SIDA. Hepatita B este
o problemă serioasă de sănătate publică la nivelul întregii lumi. Mai mult de 2 miliarde de oameni din lume sunt infectaţi cu virusul hepatitei B, ceea ce înseamnă o treime din populaţia globului.
“Credem că în populaţia României ar exista 1 milion de persoane care au avut contact cu hepatita virală B şi care pot fi purtătorii acestui virus. Trebuie să mergem periodic la medic nu pentru că ne simţim bolnavi, ci pentru că un control periodic poate fi extrem de util! Este mai uşor să tratezi o boală în stadiul de început şi mai greu să tratezi fazele avansate ale bolii”, spune şi Prof. Dr. Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
Virusul B poate fi transmis de la persoană la persoană prin contact direct cu sângele şi secreţiile umane contaminate. Principalele căi de transmitere sunt contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasă a drogurilor prin utilizarea în comun a acelor nesterile, folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje şi piercing, folosirea unor obiecte personale precum periuţe de dinţi sau aparate de ras aparţinând persoanelor infectate. Copiii născuţi de mame infectate prezintă un risc crescut de a contracta acest virus.
În lume mai mult de 350 de millioane de oameni suferă de forma cronică a bolii, iar 1 milion de oameni mor anual din cauza complicaţiilor bolii.
“Hepatita B este considerată în statisticile mondiale a doua boală cu transmitere sexuală, ca incidenţă. Este o afecţiune cu potenţial sever. În jur de 40%-50% dintre persoanele infectate rămân purtătoare de virus B. Dintre acestea, circa 60% dezvoltă hepatită cronică, în jur de 30% ajung la ciroză hepatică şi între 5% şi 10% dezvoltă cancer de ficat. Din fericire, hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare. La noi în ţară, vaccinarea obligatorie gratuită pentru copii a fost introdusă în 1996, dar ceilalţi oameni trebuie să se imunizeze pe cont propriu. Pentru asta, însă, trebuie să-şi facă testul ca să vadă dacă sunt purtători de virus B tot pe cont propriu, pentru că sistemul nostru sanitar nu asigură screening complet gratuit”, adaugă Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.
Hepatita B este cu atât mai periculoasă cu cât rar prezintă simptome specifice. Testarea periodică şi vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales că şi în România bolnavii pot beneficia de tratamente noi disponibile, care ţin boala sub control şi cresc speranţa de viaţă.
De Ziua Mondială a Hepatitei, care este marcată astăzi şi în România, Bristol-Myers Squibb împreună cu Asociaţia Pacienţilor cu Boli Hepatice Sano-Hep România, Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) şi Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”
din Bucureşti susţin o campanie de informare şi educare a populaţiei pentru a atrage atenţia asupra severităţii acestei boli şi a impactului ei asupra stării generale de sănătate din România. Este important ca populaţia să fie informată în ceea ce priveşte riscurile de dobândire a acestei infecţii precum şi necesitatea diagnosticarii precoce a acestei afecţiuni.
Campania a început ieri, 18 mai, cu acţiuni educative publice. Mii de bucureşteni care au trecut prin Piaţa Unirii, Parcul Herăstrău, Parcul Cişmigiu şi Plaza România au primit materiale informative despre hepatita B şi au stat de vorbă cu reprezentanţii campaniei pentru a afla detalii despre boală şi riscurile ei.
Astăzi, în cadrul evenimentului media, partenerii campaniei au lansat oficial şi site-ul de informare despre hepatita B – www.hepatitab.com.ro – creat special pentru publicul larg.
Accesând acest site, oamenii vor afla ce înseamnă hepatita cronică B, cu ce se deosebeşte ea de hepatita acută de tip A (boala mâinilor murdare), de ce este considerată una dintre cele mai periculoase forme de hepatită, cum poate fi transmisă, care sunt metodele de prevenţie. Site-ul mai cuprinde informaţii utile despre ce trebuie să facă o persoană care a fost supusă riscului de infecţie cu virusul B şi care sunt posibilităţile generale de testare şi tratament. Un chestionar disponibil pe site-ul www.hepatitab.com.ro îi ajută pe vizitatori să afle dacă au fost sau sunt supuşi riscului de a contracta această boală.
Fiţi informaţi, implicaţi-vă si alăturaţi-vă specialiştilor de Ziua Mondială a Hepatitei, pentru a înţelege care sunt cauzele hepatitei B şi cum poate fi diagnosticată această boală. Cei care cred că au fost expuşi contaminării cu virusul hepatitic B ar trebui să ia în considerare să facă un test pentru hepatita B.
{mosloadposition user10}