la Ziua Rosiei Montane
Cu ocazia împlinirii pe 6 februarie a 1882 de ani de atestare documentară a Roşiei Montane, 4000 de oameni au celebrat patrimoniul cultural excepţional al localităţii, la cea de-a treia ediţie a Zilei Roşiei Montane. Evenimentul organizat de Alburnus Maior, Asociaţia Bucureşti şi Re.Generation s-a desfăşurat în peste 30 de oraşe din ţară şi străinătate, beneficiind de implicarea voluntară a peste 100 de persoane.
Cea mai veche localitate minieră din România a fost sărbătorită din plin după un program divers în fiecare oraş şi menit să sublinieze importanţa protejării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural al Roşiei Montane, ameninţat cu distrugerea de către proiectul minier al companiei Roşia Montană Gold Corporation.
Ziua Roşiei Montane a debutat cu activităţi de informare despre situaţia Roşiei Montane, în cadrul cărora voluntarii au organizat standuri, unde au oferit pliante şi ceai trecătorilor şi au purtat discuţii cu aceştia. Mai mult, în câteva oraşe din ţară, au avut loc marşuri de solidaritate cu Roşia Montană deschise tuturor cetăţenilor. Zeci de tineri au străbătut zonele centrale ale oraşelor cu pancarte pe care erau inscripţionate mesaje precum: “Salvaţi Roşia Montană!”, “Roşia Montană aparţine de UNESCO”, “Vrem apă şi păduri, nu aur şi cianuri”, “Nu îmi trebuie aur, îmi ajunge aerul” sau “O societate care nu învată din istorie este sortită pieirii”.
Evenimentul a continuat cu o serie de proiecţii de filme documentare despre Roşia Montană. Noul Eldorado (r. Tibor Kocsis, 2004), Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei (r. Fabian Daub, 2012) sau Mărturii de la Roşia Montană (r. Nicolae Mărgineanu, 2011) sunt doar câteva dintre documentarele proiectate care au stârnit un real interes din partea participanţilor şi au ţinut sălile pline pe tot parcursul acestora.
Proiecţiile de filme au fost urmate de prezentări despre patrimoniul cultural al Roşiei Montane, discuţii şi dezbateri care au subliniat încă o dată importanţa şi urgenţa introducerii sitului minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cei prezenţi au conchis că acest pas este o soluţie pentru protejarea şi conservarea vestigiilor arheologice şi a monumentelor arhitecturale de la Roşia Montană, pentru dezvoltarea durabilă a zonei şi pentru salvarea acesteia de proiectul de exploatare minieră cu cianuri. Un alt punct de discuţie l-a reprezentat necesitatea deblocării procedurilor de includere a Roşiei Montane în Lista Indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru ca Roşia Montană să fie protejată corespunzător.
De asemenea, toţi cei prezenţi şi-au exprimat solidaritatea faţă de Roşia Montană şi au discutat despre cum se pot implica activ în sprijinirea Campaniei Salvaţi Roşia Montană şi a localnicilor care se opun proiectului minier.
Evenimentul s-a încheiat într-o notă destinsă cu concerte ale trupelor sau recitaluri susţinute de grupuri vocale ale şcolilor generale şi liceelor din oraşe.
Toate aceste activităţi au fost întregite de expoziţii de fotografie cu tema patrimoniul cultural al Roşiei Montane, afişe ale Campaniei Salvaţi Roşia Montană în cei 10 ani de activitate sau lucrări realizate de copii despre mediul înconjurător.
In Roşia Montană, localitatea a fost sărbărită la pensiunea La Gruber, primul hostel deschis în Roşia Montană şi dovada că turismul în zonă este o alternativă la minerit şi la proiectul minier propus de compania Roşia Montană Gold Corporation.
Ziua Roşiei Montane a avut loc în peste 30 de oraşe din ţară şi străinătate, fiind organizat exclusiv pe bază de voluntariat din partea tuturor celor implicaţi: organizatori, artişti, invitaţi, cadre didactice şi cu sprijinul pro bono al spaţiilor unde evenimentele au avut loc: Agnita, Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bârlad, Braşov, Botoşani, Bucureşti, Buzău, Câmpina, Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Gheorgheni, Gura Humorului, Hunedoara, Iaşi, Nehoiu, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgovişte, Târgu Mureş, Târgu Neamţ, Timişoara, Vaslui şi Copenhaga.
De asemenea, în data de 15 februarie, Ziua Roşiei Montane va avea loc şi în Statele Unite ale Americii, la Princeton.
Parteneri media ai evenimentului: EcoMagazin, Cooperativa Urbană, Şapte Seri, Feeder.ro, Tilllate.com, Banana Society, Metalhead, Greendex.ro, Romanian Ultras şi Kamikaze.