17 afaceri locale au fost înființate în Gherla și continuă să funcționeze după un an și jumătate. Afacerile au fost înființate și susținute în cadrul proiectului Antreprenoriat în Gherla, implementat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj începând cu 20 septembrie 2021.
Drumul antreprenoriatului nu este unul ușor. Cu atât mai mult la început, în situația în care unul din trei start-upuri eșuează înainte de a ajunge în al doilea an de înființare. După ce au câștigat un concurs de planuri de afaceri, cei 17 antreprenori din proiect au obținut sprijin financiar în valoare de 25.000 de euro, însă a urmat cea mai dificilă parte pentru ei: implementare planurilor de afaceri. Aceștia au avut parte de mentorat și monitorizare din partea echipei Fundației Civitas, care i-a sprijinit să facă față primelor provocări cu care vine rolul de antreprenor.
„M-a impresionat determinarea antreprenorilor de a reuși, în pofida tuturor dificultăților pe care le-au întâlnit la un moment sau altul în acest an și jumătate de implementare a planurilor lor de afaceri, ceea ce m-a făcut să conștientizez mai bine importanța sprijinului pe care îl acordăm antreprenorilor pe tot acest parcurs”, spune Monica Călușer, coordonator proiect, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj.
La finalul proiectului, cele 17 afaceri au deja un an și jumătate de funcționare și au reușit să creeze 36 de locuri de muncă noi în Gherla. Domeniul de activitate a noilor afaceri este divers, putem găsi printre acestea cofetării, firme de construcții, ateliere de mobilă, servicii software și altele. Puteți afla mai multe despre afacerile înființate și cum le găsiți aici.
Ca urmare a proiectului Antreprenoriat în Gherla, 232 de persoane au beneficiat de informare și consiliere pentru ocupare. 58 dintre aceștia au participat la și au absolvit cursul de formare profesională în competențe antreprenoriale și și-au întocmit planuri de afaceri cu care 40 s-au înscris la un concurs. Concursul de planuri de afaceri a selectat cei 17 antreprenori cu inițiativă din oraș care și-au lansat propriul business.
Proiectul (Cod SMIS: POCU/717/5/1/151627) este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 5 – Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, Prioritatea de investiții 9.vi: Strategii de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității, Obiectivul specific 5.1: Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate (roma și non-roma) din orașe/ municipii cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității roma, prin implementarea de măsuri/ operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC.
Proiectul are o valoare totală de 3.247.259,86 lei, din care 3084896,89 lei reprezintă contribuția UE, iar 162362,97 lei reprezintă contribuția națională. Acesta este implementat în perioada 20 septembrie 2021–31 decembrie 2023.
Proiectul și-a propus să contribuie la creșterea gradului de ocupare pe piața forței de muncă pentru persoanele aflate în risc de săracie sau excluziune socială din Gherla.