ONGFest – Festivalul Național al Organizațiilor din România continuă în variantă studențească în această primăvară, cu seria de întâlniri UniverCity Break. Numite și „excursii universitare în civism”, întâlnirile îi familiarizează pe studenți cu sectorul neguvernamental și îi încurajează să se implice în activitățile ONG-urilor.
Peste 130 de studenți au participat miercuri, 14 martie, la primul eveniment din seria UniverCity Break, care a avut loc la Facultatea de Litere din cadrul Universității din București. Discuțiile interactive, informale, au atins subiecte precum rolul și importanța ONG-urilor în societate, domeniile lor de activitate, sursele de finanțare ale acestora, precum și modalități prin care tinerii pot deveni voluntari, interni sau chiar angajați ai unei organizații neguvernamentale.
Evenimentele continuă în perioada martie – aprilie 2018, următoarea întâlnire fiind planificată pentru marți, 20 martie, la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București (ora 14, sala Stoicescu). Academia de Studii Economice din București și Școala Națională de Studii Politice și Administrative s-au alăturat inițiativei, datele evenimentelor pe care le vor găzdui urmând a fi făcute publice în perioada imediat următoare.
Cea de-a doua etapă a UniverCity Break include o serie de 15 vizite la organizații neguvernamentale la alegerea studenților, totul fiind încununat, la final, de o petrecere studențească la care sunt invitați toți studenții, ONG-urile și universitățile care au participat la excursiile universitare în civism.
UniverCity Break este o inițiativă pilot de familiarizare a studenților din București cu sectorul neguvernamental românesc derulată cu susținerea financiară din partea Kaufland România. Organizatorii își doresc ca aceștia să înțeleagă ce este, cum funcționează și care este rolul societății civile și al sectorului ONG, ce este și ce nu este o organizație neguvernamentală, care sunt domeniile în care acestea sunt active, cum se pot implica sau cum pot susține activitatea unui ONG. „Un student informat, cu gândire critică și care poate lua decizii în deplină cunoștință de cauză este un câștig atât pentru societate în general, cât și pentru comunitatea în care trăiește și în care își va petrece viața”, a declarat Iuliana Rada, director de program Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
„La Kaufland suntem convinși că educația societății românești poate fi reinventată și credem că în universitățile din România există foarte mulți tineri cu potențial, dornici să se informeze si să se dezvolte. Formarea acestora este foarte importantă deoarece ei, la rândul lor, vor avea în viitor o influență esențială în comunitate. Beneficiile a ceea ce facem astăzi prin aceste evenimente se vor vedea pe termen mediu și lung”, a afirmat Anna Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland Romania.
UniverCity Break este organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Universității din București, Academiei de Studii Economice din București și Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Partener principal: Kaufland România.