de la Rasnov
Între 1 şi 10 august 2014, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, 15 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie vor putea participa gratuit la Şcoala de Vară ASTRA. Cei care vor trimite un eseu pe tema comunismului vor avea şansa să asiste la toate evenimentele Festivalului şi vor beneficia de acoperirea costurilor de cazare şi masă.
Festivalul de Film Istoric Râşnov a ajuns la cea de-a şasea ediţie, fiind organizat în Cetatea Râşnov şi Cinematograful Amza Pellea. Pe toată perioada acestui eveniment, iniţiatorii festivalului, Primăria Râşnov, Institutul European pentru Itinerare Culturale şi Asociaţia Mioritics, vor organiza o şcoală de vară pentru tinerii interesaţi de istorie şi discuţii cu istoricii momentului.
Temele majore abordate în cadrul Şcolii de Vară şi în timpul Festivalului de Film Istoric vor fi “Marele Război” şi “1989 – a fost sau n-a fost?”. Prin intermediul dezbaterilor şi a proiecţiilor de film vor fi analizate cauzele şi consecinţele Primului Război Mondial şi ale Căderii Cortinei de Fier în anul 1989. Partenerii Şcolii de Vară sunt Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul Român de Istorie Recentă şi Fundaţia Calea Victoriei.
Pentru a câştiga un loc la Şcoala de Vară ASTRA, aplicanţii trebuie să trimită, până la data de 30 iunie 2014, pe adresa info@ffir.ro, CV-ul şi un scurt eseu (maximum 1 pagina A4, Times New Roman, 11) pe tema: "O zi din viaţa mea în România anului 2014, condusă de Nicolae Ceauşescu". Mai mult, participanţii trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 ani (împliniţi cel mai târziu la data de 31 iulie 2014) şi 26 de ani şi să cunoască limba engleză, la nivel mediu sau avansat. Organizatorii îşi rezervă dreptul de face selecţia aplicanţilor înscrişi, în limita celor 15 locuri disponibile.
Programul final al prelegerilor va fi publicat la finalul lunii mai. Mai multe detalii despre temele şi lectorii prezenţi în 2013 sunt disponibile la Şcoala de Vară ASTRA 2013. O prezentare a ediţiei de anul trecut poate fi urmărită aici.
Despre Festivalul de Film Istoric de la Râşnov
Râşnovul se identifică cu istoria cinematografiei româneşti, aici fiind locul în care s-au filmat o mare parte din filmele cu temă istorică ale cinematografiei româneşti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea oraşului Râşnov drept capitală a filmului istoric în România. Festivalul include proiecţii de filme şi documentare inedite, dezbateri cu istorici şi martori ai evenimentelor istorice, discuţii cu actori şi regizori, prezentări de carte, concerte şi expoziţii. Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro.