in autism si alte afectiuni cerebrale
• Anual, la nivel mondial, din ce in ce mai multe fonduri sunt alocate pentru cercetarea de noi tratamente cu celule stem recoltate la nastere, din cordonul ombilical;
• Recent o organizatie filantropica americana a alocat 15 milioane de dolari Universitatii Duke, pentru programul de cercetare destinat tratamentului autismului;
• Programul de cercetare consta in dezvoltarea de terapii care sa reabiliteze functiile cerebrale pentru afectiuni care pana in prezent nu puteau fi tratate.
Cercetarea in domeniul celulelor stem ia amploare si in acest an, astfel ca din ce in ce mai multe fonduri, atat de la companiile din acest domeniu, cat si de la organizatii filantropice sunt alocate descoperirii de noi tratamente.
De curand, Universitatea Duke, SUA, a primit o subventie de 15 milioane de dolari pentru programul de cercetare destinat tratamentului autismului, acidentelor vascular cerebrale, paraliziei cerebrale, precum şi a altor afectiuni cerebrale, cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical, potrivit site-ului Duke University School of Medicine.
Fondurile au fost alocate de catre Fundatia Marcus, o organizatie filantropica din Atlanta, SUA. Este subventionat un amplu program de cercetare condus de doi medici ai centrului medical Duke, pentru care sunt alocate fonduri in valoare de 41 de milioane de dolari.
”In conditiile in care aproape in fiecare zi se descopera noi moduri in care celulele stem recoltate la nastere din cordonul ombilical pot ajuta pacientii, este de apreciat implicarea organizatiilor filantropice in cercetarea medicala. Alocarea acestor fonduri generoase arata ca membrii Fundatiei Marcus au incredere in potentialul curativ al celulelor stem si spera ca prin astfel de decizii sa poata schimba viata a milioane de oameni. Stem SURE a decis sa ofere, constant, informatii privind modul in care evolueaza cercetarea din acest domeniu atat in strainatatea, cat si in tara. Este important sa cunoastem cei mai recenti pasi facuti la nivel mondial in utilizarea celulelor stem si speram ca si tara noastra sa faca pasi concreti in aceeasi directie.”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, presedinte Stem Sure.
In prima faza a programului finantat de Fundatia Marcus, se vor realiza transplanturi de celule stem proprii pentru 20 de copii care sufera de autism. Dupa aceea, in faza a doua a studiilor clinice, se vor face transplanturi cu celule stem de la donatori pentru persoane care sufera de autism, paralizie cerebrala sau pentru persoane care au suferit un atac cerebral.
Joanne Kurtzberg, unul dintre medicii care se ocupa de program, a afirmat ca proiectul Universitatii Duke are un potential enorm, mai ales ca toate aceste afectiuni au un impact enorm asupra calitatii vietii copiilor şi adultilor.
Studiul clinic va incerca sa determine daca celulele stem din sangele cordonului ombilical vor imbunatatii comportamentul copiilor si adultilor suferind de autism, precum si daca remodeleaza activitatea cerebrala.
Un alt exemplu de sustinere a cercetarii in domeniu este reprezentat de acordarea de catre agentia Daneza pentru Stiinta, Tehnologie si Inovatie a unor burse in valoare de 100.000 DKK, – si respectiv 500.000 DKK, Bancii daneze de celule stem, StemCare Ltd, grupul din care face parte Stem SURE, pentru un proiect de multiplicare a celulelor stem de origine ombilicala.Bursele oferite sunt dedicate proiectelor noi si inovative ale companiilor, iar prin intermediul acestor fonduri multiplicarea celulelor stem va fi accesibila si in Romania.
„Si in Romania, la aceasta data se desfasoara studii cu celule stem, precum cel din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (Transplant autolog de celule stem in boli cardiovasculare) sau cel din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures (Implantare de celule stem dupa infarct miocardic acut). Toate acestea reprezinta un bun inceput, insa consideram ca si in tara noastra ar trebui alocate mult mai multe fonduri, atat din partea statului, cat si din mediul privat, pentru cercetare in domeniul medicinei regenerative, care reprezinta, fara nicio exagerare, data fiind viteza dezvoltarii domeniului, medicina viitorului. Romania nu ar trebui sa ramana in urma si cu acest domeniu”, a subliniat dr. Bogdan Ivanescu.