Robotica ajunge la tot mai multe licee din România! După succesul primelor două ediții și, mai ales, după performanța locului 1 mondial la Olimpiada Internațională de Robotică din Mexic, nu mai puțin de 145 de echipe din 77 de orașe, adică aproximativ 2000 de elevi, și-au exprimat dorința de a face parte din cea de-a treia ediție a competiției de robotică FIRST Tech Challenge, organizate în România de Asociația „Nație Prin Educație”.
Inspirați de ceilalți elevi de liceu care au descoperit prin intermediul acestui program nu doar o pasiune, ci și o modalitate de a schimba lumea în bine, aproape 2000 de elevi din întreaga țară s-au organizat în echipe, și-au ales mentorii și sunt gata să participe la Campionatul Național din primăvară și să reprezinte România la cele mai prestigioase competiții de robotică internaționale. Cifrele vorbesc de la sine despre modul în care acest program de robotică a crescut de la an la an. Dacă în 2017 au participat 54 de echipe, din 33 de orașe, în jurul cărora s-au concentrat 800 de elevi, în 2018 au fost implicate 92 de echipe din 49 de orașe, depășind 1400 de elevi.
De cele mai multe ori, ceea ce îi face pe elevi să-și dorească să facă parte din acest fenomen este visul comun de a face lumea un loc mai bun, prin intermediul științei. „Un mare beneficiu al roboticii și al educației STEM este faptul că științele exacte vorbesc tuturor pe aceeași limbă. Dacă s-ar întâlni doi oameni de știință care vorbesc limbi complet diferite, ei și-ar putea comunica ideile doar schițând câteva formule. Ce poate aduce asta lumii, dacă nu chiar pacea și înțelegerea internaționale mult dorite? Pasiunile comune, în cazul nostru robotica, științele, ingineria, matematica și tehnologia creează legături puternice între oameni, iar provocările pe care le întâlnim consolidează aceste relații. Până la urmă, despre asta este vorba în tot ceea ce facem: ne dorim ca societatea să evolueze odată cu noi și cu ajutorul nostru”, spun cei din echipa Snake-Tech, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț.
Dincolo de competiție, munca în echipă îi face pe mulți elevi conștienți de faptul că efortul pe care ei îl depun are un impact major asupra modului în care trăim. „Mai presus de orice, ne motivează dorința de a lăsa ceva în urmă pentru viitoarele generații, iar robotica ne oferă această posibilitate. Putem fi de folos, însă doar dacă utilizăm toate resursele pe care ni le pun la dispoziție studiile STEM”, sunt de părere și cei din echipa KronBot, de la Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil” din Brașov. „Un lucru e cert”, completează și GearManiacs, de la Colegiul Național Samuel Von Brukenthal, Sibiu: „viitorul va fi un loc mai bun datorită roboticii și studiilor STEM, iar noi, elevii, suntem cei care îl vor construi”.
„Știm că există un viitor pentru noi, dar nu putem să-l mai așteptăm. În fiecare zi ne îndreptăm cu speranță și curaj spre scopul nostru final. Viitorul ne preocupă. Este locul în care avem de gând să fim fericiți, să fim liberi, entuziaști și încrezători, căci acesta este în cele din urmă țelul suprem. Menirea fiecăruia este aceea de a fi fericit, de a găsi acel singur lucru care îi aduce speranța. Noi ne-am descoperit scopul acum mult timp. Acela de a transforma lumea în care trăim într-una mai frumoasă și mai sigură. Acesta este scopul: de a clădi pentru noi, cât și pentru ceilalți o viață în care vom putea crede împreună în schimbare, în evoluție, în frumusețea noului și de ce nu, poate chiar în magie. Căci orice tehnologie suficient de avansată nu poate fi deosebită de magie”, concluzionează elevii din echipa RaSky a Colegiului Național „Elena Cuza” din Craiova.
Echipele vor începe în perioada următoare să construiască roboții de competiție și vor participa la evenimente în comunitate, meciuri amicale, regionale de calificare. Miza cea mare va fi participarea la Campionatul Național de Robotică FIRST Tech Challenge România, din martie 2019. Echipele câștigătoare la finala din București vor reprezenta România la Campionatul Mondial din S.U.A, din aprilie 2019.
Echipele nou înscrise în program vor primi grant-uri sub forma unui kit de robotică, imprimantă 3D și trusă de scule pentru construcția roboților, puse la dispoziție de organizatorul programului de robotică, Asociația „Nație Prin Educație”, fondată de Dana Războiu.