11% dintre romani au dureri de cap cel puțin o dată pe lună.
Dintre aceștia, 9.6% se plâng de astfel de simptome săptămânal, potrivit unui sondaj inițiat de clinica de neurologie Neuroaxis, cu sprijinul Reveal Marketing Research și MPR Agency.
- Durerea de cap este unul dintre cele mai comune simptome la români.
- 13% dintre români au declarat că au dureri de cap câteva ori pe săptămână.
- 22% declară că resimt dureri de cap de cel puțin două ori pe lună.
- 1 din 3 români declară că a fost la medic atunci când l-a durut capul.
Pe toti ne doare capul, însă nu pe toți din aceleași motive. Durerea de cap este un simptom întâlnit în cazul multor afecțiuni. În funcție de localizare, intensitate, apariție și frecvență, medicul neurolog poate identifica motivul ei.
Printre cele mai frecvente se numără oboseala și stresul. Însă există și cazuri în care durerea de cap anunță un accident vascular cerebral, un anevrism sau o tumoră cerebrală.
Femeile, mai afectate de durerile de cap
În sondajul realizat în intervalul 7-13 mai 2021, bazat pe chestionarea online a unui număr de 1016 participați se aduc date actualizate cu privire la incidența și frecvența durerilor de cap în România.
Datele obținute sunt comparabile cu cele existente în studii populaționale de la nivel European.
La persoanele cu dureri de cap recurente, frecvența simptomelor este mai crescută la femei.
19.7% femei acuză cel puțin 2 episoade de durere pe săptămână comparativ cu 10.1% bărbați. Și în ce privește frecvența durerilor de cap dintr-o lună, tot femeile dețin locul 1. Au 2-3 episoade de cefalee lunar 23% femei și 22% bărbați din totalul populației rezidente.
Incidența durerilor de cap este mai crescută la persoanele tinere cu vârsta între 18-24 ani. Majoritatea acestora au declarat că resimt astfel de dureri de câteva ori pe săptămână (24%), respectiv de 2-3 ori pe lună (22%), în timp ce doar 2 din 10 persoane de 30 ani şi peste au declarat că au cefalee cu aceeași frecvență.
Pe medii de rezidență nu există diferențe semnificative în ceea ce privește starea de sănătate resimțită.
Atenție la automedicație
Persistența durerilor de cap este ceea ce îi determină pe cei chestionați să solicite un consult medical (62.5%), urmat de apariția altor simptome asociate durerii și apoi lipsa unui răpuns la tratamentul medicamentos luat inițial.
6 din 10 români declară că persistența și constanta durerii de cap i-a determinat să meargă la medic, în timp ce pentru 25% dintre români, motivația de a merge la medic a fost datorată ineficienței medicamentului luat („am luat un medicament ce nu și-a făcut efectul”).
Dintre cei care urmează un tratament când acuza durerile de cap, 41% aleg de obicei tratamentul medicamentos, 35% aleg să își auto-administreze un tratament fară recomandarea medicului, iar 22% folosesc tratamente naturiste.
Persoanele peste 55 de ani consultă farmacistul în astfel de situații (23%). Pe de altă parte, ponderea celor care așteaptă că durerea să treacă de la sine în rândul persoanele sub 30 de ani este de 9%.
„Aceste date sunt încadrabile în datele statistice Europene unde media numărului de persoane care consultă medicul în cazul unei dureri de cap este de 6.5-7/10. Putem concluziona astfel că nivelul de conștientizare în România este comparabil cu cel al populației Europene. Prezentarea într-un număr semnificativ se datorează cel mai probabil faptului că durere persistentă le afectează activitatea de zi cu zi și calitatea vieții.
Unul dintre fenomenele cele mai îngrijorătoare legate de cefalee este automedicația. În studiul efectuat 35% dintre respondenți aleg să își autoadministreze medicamente fără aviz și fără prescripție medicale prealabile. Acest comportament poate avea consecințe nefaste la nivel individual, putând întârzia stabilirea unui diagnostic corect și riscând apariția unor complicații în absența tratamentului corespunzător.
Mai mult, sondajul evidențiază că 22% dintre persoanele chestionate folosesc tratamentele naturiste pentru a trata cefaleea. Atragem atenția asupra faptului că datele comparative privind eficacitatea medicației simptomatice împotriva durerii de cap nu arată un beneficiu al medicației naturiste comparativ cu placebo. De aceea le recomandăm pacienților să apeleze la sfaturi avizate și tratamente verificate și aprobate pentru tratarea durerilor de cap.
În concluzie, persoanele care au dureri de cap trebuie să se prezinte la medic pentru evaluare, mai ales dacă recunosc unul dintre următoarele semnale de alarmă: apariție bruscă cefalee severă, caracteristici noi ale cefaleei (localizare, caracter, intensitate, manifestări însoțitoare etc), infecție concomitentă, stare de constiență alterată, criză epileptică, cefalee severă apărută în context de efort, cefalee apărută după vârsta de 50 de ani, imunodeprimare, tulburări de vedere, sarcină sau lăuzie, consum de droguri sau medicamente cu risc (de ex. Anticoagulante)”, Dr. Dan Mitrea, medic neurolog cu arie de interes în neuro oncologie și fondator Neuroaxis, clinică de neurologie.
***
Metoda folosită a fost CAWI (Computer Assisted Web Interview) și au fost derulate 1016 interviuri online cu respondenți cu vârsta peste 18 ani, online users, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural. Studiul a fost realizat în perioada 07.05 – 13.05 2021. Eroare de eșantionare +/- 3%. Nivel de încredere 95%.