Reșița este capitala ciclismului montan din România în acest weekend, unde are loc ultima etapa din Cupa Națională de Enduro Mountainbike organizată de reșițenii de la Bike Attack cu sprijinul Primăriei Reșița. Acestea este a șaptea ediție a “Metal Enduro” brandul local al competiției care a dat startul acestei discipline de mountainbike în România, la Reșita.
Organizatorii au pregătit experiențe pentru toate vârstele și gusturile, în cadrul acestui eveniment. În Centrul Civic din Reșița este amplasat o instalație cu numele de “pumptrack” unde se pot distra copii și adulți deopotrivă pe skateboard, trotinetă sau bicicletă, vineri și sâmbătă. Duminică, ultima zi de concurs, are loc un mic târg artizanal și penultima ediție a evenimentului gastronomic “Banat Brunch“. Vizitatori și locuitori ai orașului sunt invitați în weekend pe traseu să observe și să încurajeze atleții pe două roți.
Anul acesta Cupa Națională de Mountainbike Enduro a prins o amploare impresionantă, cu 6 etape organizate în 5 județe din România. Această disciplină de ciclism montan, este una dintre cele mai populare din breaslă, iar calitatea traseelor din România pune țara noastră în atenția comunității internaționale de sportivi pe două roți.
“Implicarea noastră în acestă cupă are un singur scop. Să aducem împreună tot mai mulți oameni pasionați care construiesc poteci și își doresc să promoveze diverse destinații pentru mountain biking şi să le punem în valoare.” Cătălin Gavrilă, președinte Bike Attack. „Categoria Juniori 15-18 ani a fost surpriza plăcută a sezonului”, spune organizatorul. Aici am avut înscriși 26 de concurenți fapt care dă de înțeles că viitorul acestei noi discipline pentru România, enduro mtb, este asigurat”
Asociația Bike Attack Reșița care a adus acest format de curse mountainbike enduro în România organizează împreună cu Federația Română de Ciclism şi 6 echipe locale și zeci de voluntari acesta cupă națională în 2019. Obiectivul este de a creşte calitatea competițiilor, popularizarea acestui sport, dar în special de a contribui la dezvoltarea unor zone care să devină destinaţii pentru ture de mountain bike, o activitate ecoturistică care genereaza profituri în comunitatea locală.
“Tinerii trebuie încurajaţi, susţinuţi, iar ei, la rândul lor, trebuie să vadă că prin implicarea fiecăruia în parte este posibilă crearea unui viitor la noi acasă. Este cu siguranță şi cazul acestor minunați sportivi şi voluntari de la Bike Attack, care pe lângă reuşita competițiilor sportive din fiecare an, se implică extraordinar de mult şi vizibil în viața comunității prin tot felul de activități de voluntariat. Nu pierd această ocazie să le mulțumesc şi să le transmit că pentru mine şi generația mea sunt nespus de preţioşi, sunt mult mai buni decât am fost noi când eram tineri, mult mai maturi şi mult mai pregătiţi, la vârsta lor, să schimbe lucrurile atunci când se implică.” consideră Ioan Popa, Primarul Reșiței.
În cadrul Metal Enduro Reșița participanții se pot delecta cu produse locale de la artizani din jurul orașului în cadrul evenimentului Banat Brunch pe care organizatorii l-au pus la cale în ultima zi de concurs. Produse tradiționale care respectă natura și celebrează cultura locală dar și prima bere artizanală dedicată riderilor din Carpați “la Vale”, creată împreună cu berarii bucureșteni Three Happy Brewers.
Enduro MTB se desfășoară într-un format tip raliu cu minim 4 probe speciale cronometrate, în principal pe poteci care coboară dar care au și mici zone de urcuș. Traseul cuprinde zone care sa pună în evidență aspectele tehnice ale mountain biking-ului și curpinde portiuni inguste și expuse, pietre, trambuline, treceri peste apă, urcușuri și coborâșuri abrupte.
Cupa Națională este o serie de competiții care respectă un format organizatoric și un regulament comun și ale căror rezultate se cumulează, de la o etapă la altă, generând un clasament care reflectă evoluția sportivilor pe parcursul unui sezon. În urmă derulării celor 6 etape din Cupă Natională de Enduro se întocmește un Clasamentul Național al disciplinei Enduro. Primii 80 finaliști ai fiecărei categorii primesc puncte. Acestea se adună de la o etapă la altă și vor stabili o ierarhie valorică în scenă enduro la sfârșitul sezonului.