Experții în tendințele amenajărilor interioare și designerii de profil au furnizat cele mai mari tendințe de design interior pentru anul 2021.
Tendințele în amenajările interioare de mai jos acoperă totul: de la baie și bucătărie la tendințe de culoare și tapet și chiar grădină.
Photo by Chastity Cortijo on Unsplash
În timp ce aspectele variate cresc din ce în ce mai mult în popularitate, ele variază foarte mult în ceea ce privește gustul și stilul – unele dintre aceste tendințe pot fi perfecte pentru casa ta, altele … mai puțin.
Fie că decizi să le aplici fie nu, iată 11 de tendințe majore de design interior pentru 2021.
1. Mobilier texturat
Mobilierul texturat este cea mai recentă parte a renașterii crestate pe care suprafețele au văzut-o în ultimii ani. Geamurile de sticlă au devenit canelate, plăcile au o întorsătură tactilă și cele mai inteligente idei de tapet explorează cele trei dimensiuni. Acum este rândul mobilei. Dulapurile, bufetele, sertarele și birourile evită fronturile plate, ușile netede și panourile de nivel în favoarea a ceva mai decorativ, întrucât canelurile subțiri, asemănătoare cu lamele, preiau depozitarea în fiecare cameră a casei.
Nu vei găsi o suprafață plană la vedere, deoarece detaliile stufate, găsite pe orice, de la pereți la mobilier, continuă să aducă tactilitate și textură interioarelor.
2. Mobilier decorativ
În timp ce depozitarea la comandă a fost multă vreme soluția ideală pentru îmbrăcarea spațiilor incomode, desenele se îndreaptă într-o direcție mai ornamentată, ceea ce demonstrează că rafturile și dulapurile sunt spațiile finale în care să stropești un fler de design. Un joc cu materiale și textură este esențial,.
3. Bucătării verde salvie
Bucătăriile vede salvie devin rapid una dintre cele mai mari tendințe în bucătărie pentru 2021. Fie că este vopsea, dulapuri sau gresie, nuanța apare peste tot – așa că nu căuta mai departe dacă ești în căutarea inspirației moderne în bucătărie.
4. Viața în plan deschis
Tendința vieții în plan deschis continuă, dar vor trebui găsite alte modalități de a împărți diferitele funcții ale unui spațiu în „plan deschis”, pentru a permite o utilizare flexibilă pe tot parcursul zilei.
Bibliotecile pot fi folosite pentru zonarea inteligentă a unei camere, precum și a perdelelor , separatoarele de cameră sunt mai populare ca niciodată.
5. Vaze
Există vaze care fac o treabă admirabilă de a ține flori – pe care probabil chiar ai uitat că le deții. Și apoi există vaze care au puterea de a transforma un interior într-o clipă. Aceasta din urmă categorie este destinată să aducă atât de multă joie de vivre la decorarea din acest an : modele îndrăznețe, supradimensionate și forme neobișnuite.
6. Proiectarea biofilă
Proiectarea biofilă este termenul tehnic pentru proiectare și arhitectură care se concentrează pe conexiunea noastră umană înnăscută cu natura și încorporează natura la baza ei. Cu alte cuvinte: este vorba de a aduce exteriorul în interior.
Proiectarea biofilă câștigă aderență în lumea designului, întrucât persoanele care locuiesc în orașe sunt mai multe decât oricând, iar știința a dovedit ceea ce au știut oamenii de la țară de-a lungul timpului, că natura ne face să ne simțim bine și ne avantajează sănătatea.
Pandemia a crescut dorința tuturor pentru spațiul exterior și nevoia ca acesta să funcționeze dincolo de doar lunile de vară.
„Spațiul în aer liber este acum o parte cheie a oricărei case, deoarece petrecem mai mult timp afară în grădinile, terasale sau balcoanele noastre, care trebuie să funcționeze pe tot parcursul anului. Aceste zone sunt extinderi ale spațiului nostru de locuit și ne pot oferi spații pentru relaxare, împreună cu posibilitatea de a rămâne social.
7. Pereți verzi
Împreună cu creșterea în design biofilic, culoarea verde a crescut, de asemenea, în popularitate. Știința poate arăta că doar privirea la ceva verde poate reduce ritmul cardiac și poate atenua stresul.
8. Design ecologic
Un impuls pentru obiceiuri mai ecologice schimbă modul în care trăim – de la alegerile de zi cu zi la cele mai mari repere ale vieții. Există o schimbare către un consum mai conștient pe măsură ce oamenii își reevaluează impactul. Pentru mulți, asta înseamnă să folosească mai puține produse și altele mai durabile, precum și să țină cont de deșeuri.
Aceasta include viața cu deșeuri reduse, reducerea plasticului în casă și cumpărarea pieselor second-hand.
Potrivit unor designeri de interior în următorul deceniu se va observa o mare creștere a numărului de persoane care fac ciclism, reparând și personalizând accesoriile casnice. Anul acesta se concentrează foarte mult pe durabilitate și reducerea deșeurilor noastre.
Folosirea mâinilor și realizarea lucrurilor ne permite să revenim la ceea ce suntem. Simțurile se angajează și împreună cu nevoia de productivitate, ne invită să ne concentrăm cu atenție asupra unei singure sarcini. Rezultatele, oricât de mici, însuflețesc și aduc bucurie.
9. Tonuri de vopsea calde, pământii
Cea mai recentă tendință de interior este reprezentată de neutrele calde și pământești. În ultimii ani, griul a dominat paleta interioară neutră. Dar nuanțele nisipoase s-au întors și se dovedesc a fi orice altceva decât plictisitor.
Tonurile mai calde și mai prietenoase sunt din ce în ce mai populare. Gândește-te la iută, pânză, lână, lemn și cânepă.
Este o culoare foarte „viabilă” și, având în vedere că toți petrecem mult mai mult timp în interior, se potrivește cu noile moduri în care ne folosim spațiile de locuit. Îți permite să-ți dezvolți interesul și să te concentrezi cu piese evidențiate, cum ar fi perne, covoare și scaune în culori mai îndrăznețe, care pot fi schimbate după cum este necesar.
10. Birouri la domiciliu
Cercetările au arătat cum lucrul de acasă a avut deja un impact major asupra schemelor de decor și design.
Spațiul privat limitat pentru a lucra, cu configurarea existentă, adesea improvizată, la biroul de acasă a adus frustrări în anul ce a trecut. Așadar, crearea unui spațiu de lucru formal și privat este mai importantă ca niciodată.
Pe măsură ce viața revine la normal, multe locuri de muncă vor începe probabil să permită angajarea la distanță. Permanența locurilor de muncă la distanță înseamnă că oamenii își vor proiecta spațiile de lucru la domiciliu diferit. Ca rezultat, vom vedea mai multe spații dedicate și private de lucru la domiciliu, spre deosebire de configurațiile improvizate de birou. Acest lucru poate însemna că oamenii se mută în case mai mari din zone mai îndepărtate pentru a câștiga mai mult spațiu sau folosesc camerele de oaspeți ca birouri permanente la domiciliu.
De asemenea, se vede încorporarea birourilor și a spațiilor de lucru în dormitoare și camere de zi, în special pentru acele gospodării în care există mai multe persoane care trebuie să lucreze de acasă simultan.
Crearea mai multor spații de lucru în toată casa înseamnă că familiile pot lucra de acasă în același timp, fără a se deranja reciproc.
12. Bucătării și băi roz
Bucătăriile și băile roz au fost una dintre cele mai importante tendințe în amenajările interioare din 2020. Poate pentru că culoarea este atât de caldă, veselă și jucăușă sau poate pentru este atât de versatilă; asociază-l cu negru, gri sau cu beton și, brusc, vei avea o schemă industrială sau masculină.
Asociază roz cu albastru sau cu verde și vei crea ceva energic și dramatic. Sau tonifică-l cu verde sau nuanțe pastelate.
Vrei să faci totul? Dulapul roz este calea de urmat. Vrei ceva mai echilibrat? Optează doar pentru o insulă de bucătărie roz, menținând în același timp dulapurile de lemn sau gri. Nuanțele gri-roz prăfuite reușesc să creeze un aspect relativ neutru.