Ca parte a ambițiosului program de celebrare a Anului Centenarului în Marea Britanie, ICR Londra a conceput, în cadrul popularei serii a „Concertelor Enescu”, un ciclu de patru evenimente speciale (recital precedat de o prelegere) menite să reconstituie, pentru melomanii britanici, 100 de ani de creativitate muzicală românească, componistică și interpretativă.
Penultimul recital al ciclului, intitulat „Partituri dincolo de dictatură” (1947-1989), va avea loc în 5 iunie în eleganta sală de concerte a ICR Londra, propunând publicului britanic o incursiune în muzica scrisă în anii dictaturii comuniste care, în ciuda cenzurii și presiunilor ideologice, cuprinde opere originale, create în răspărul dictatelor estetice ale timpului, care rezistă testului timpului.
Doi excelenți muzicieni români cu o importantă carieră internațională, violoncelistul Andrei Kivu şi pianista Mara Dobresco, vor prezenta nu mai puțin de șase compoziții românești în premieră britanică, aparținând muzicienilor Christian Alexandru Petrescu, Doru Popovici, Dinu Ghezzo, Aurel Stroe, Anatol Vieru şi Sigismund Toduță. Alături de piesele românești, din program mai face parte şi Sonata Op. 40 de Dmitri Șostakovici.
În deschiderea recitalului, muzicologul Ioan Dobrinescu va vorbi despre muzica și compozitorii perioadei, despre adevăratele strategii de supraviețuire adoptate de creatorii români în anii dictaturii şi despre felul în care cei mai buni au ajuns să se alinieze curentelor europene, într-o perioadă în care, pentru mulți, compromisul devenise un mod de existență.
Reamintim că primul concert al acestui ciclu centenar a avut loc în 1 februarie şi a fost dedicat „Muzicii Primului Război Mondial”, beneficiind de interpretarea unui trio format din pianistul Cristian Niculescu, violonista Alexandra Paladi şi violoncelistul Rodin Moldovan, cu o prelegere introductivă susținută de muzicologul Mihai Cosma. Cel de-al doilea s-a desfășurat în 5 aprilie şi a prezentat publicului „Muzica în România Mare”, perioadă de înflorire culturală redată cu sensibilitate de violonista Simina Croitoru şi pianistul Alexandru Burcă, cu o prelegere introductivă punctată de inserturi muzicale, susținută de Oltea Şerban Pârâu.
Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk.