10 octombrie este în fiecare an o zi specială, în care întreaga lume se apleacă asupra problemelor de sînătate mintală. Ziua Sănătății Mintale, care este sprijinită de Organizația Mondială a Sănătății și de Națiunile Unite, este sărbătorită annual pentru a atrage atenția publicului în legătură cu chestiuni legate de sănătatea mintală din întreaga lume.
În fiecare an se alege o temă importantă, încercând să se accentueze nu doar problemele, cât și posibile soluții pentru acestea. Evenimentele organizate cu aceasta ocazie au rolul de a pune în lumină importanța menținerii unei sănătăți mintale în condiții optime, de a educa publicul cu privire la implicațiile bolilor mintale și de a conștientiza cum decurge viața celor afectați de tulburări psihice.
În acest an tema aleasă este ”Viața cu schizofrenie” – o încercare de a înțelege povara resimțită atât de persoanele bolnave, cât și de familiile acestora. Schizofrenia este considerată cea mai gravă și totodată cea mai puțin înțeleasă dintre tulburările mintale, afectând, peste 24 de milioane de persoane din întreaga lume. Astfel, Ziua Mondială a Sănătății Mintale 2014 pledează pentru necesitatea reală ca bolnavii de schizofrenie să beneficieze de tratament adecvat și pentru acceptarea acestora în societate.
Estimările făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că în lume peste 450 milioane de persoane sunt afectate de probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament, tulburări neurologice şi de consecinţele utilizării substanţelor interzise. În acelaşi timp, studiile efectuate în Uniunea Europeană arată că peste 38% din populaţia europeană, suferă în fiecare an de o tulburare mintală. Printre acestea anxietatea, depresia, demenţa sunt cele mai întâlnite. Situația nu este mai optimistă nici în țara noastră – aproape o treime din populaţia ţării prezintă o problemă de sănătate mintală, majoritatea acestor probleme afectând tinerii, în special cei cu vârste cuprinse între 25-30 de ani. În numeroase cazuri, însă, aceste tulburări nu sunt tratate corespunzător, pentru că persoanele afectate nu ajung la medic fie din lipsa de informare, fie din teama de stigmatizare.
În România, cea mai activă organizație în domeniul sănătății mintale este Fundația Estuar. La serviciile organizației poate apela oricine – Fundația Estuar oferă servicii de consiliere psihologică, psihiatrică, socială, vocațională, juridică și asistență pentru identificarea oportunităților de angajare pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală, aparținătorii acestora și nu numai, prin intermediul centrelor de sprijin din București (Centrul Social 1 și Centrul Social 6), Cluj, Giurgiu și Ploiești. În cadrul centrelor Estuar se desfășoară activități terapeutice de grup (ateliere de Comunicare, Psihoeducație, Teatru, Discuții), activități educative (grup de Limba engleză începători și avansați, grup de revistă, grup de activități muzicale de cor), activități lucrative (ateliere de decorațiuni, icoane pe sticlă, bijuterii), activități de socializare și recreative (ieșiri lunare la muzee, în parcuri, la restaurante, excursii), gospodărești.
De asemenea, organizația deține și trei locuințe protejate în București, fiind prima organizație din România care a oferit acest serviciu de locuințe protejate adulților cu probleme de sănătate mintală, alternativă viabilă la internarea în spitalele de bolnavi cronici. În ultimii ani, Estuar a oferit servicii și informații pentru peste 50.000 persoane/an.
În plus, în 30 octombrie 2014, Fundația Estuar va inaugura, împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, un nou serviciu, unic în România – Estuar Club House, care va fi localizat în Sectorul 6 din Capitală. Serviciul social tip Club House este un model inițial american, apărut în 1948 la New York, sub denumirea de Fountain House, din inițiativa unui grup de oameni cu istorie psihiatrică. Spre deosebire de alte programe, serviciul de tip club house a fost creat pornind de la premisa că membrii acestuia (persoane cu probleme de sănătate mintală) pot lucra productiv și pot avea în același timp o viață socială satisfăcătoare, în ciuda unei probleme de sănătate mintală. Estuar ClubHouse este un concept inovativ al unui centru de zi dedicat exclusiv adulților cu probleme de sănătate mintală și bazat pe integrarea în comunitate și pe dezvoltarea abilităților de viață independentă, excluzând serviciile de tip terapie în favoarea dezvoltării de abilități de viață independentă (terapiile nu sunt furnizate în cadrul clubului, dar membrii sunt liberi să beneficieze de aceste servicii în cadrul altor centre).