Implantul dentar nu mai este de multa vreme un tratament inaccesibil, pe care oamenii sa nu il cunoasca. Numarul celor care au implanturi dentare este urias, insa partea buna este ca acest lucru nu se vede in zambet, deoarece un implant poate sa inlocuiasca perfect un dinte natural.
Cu toate ca este foarte eficient si ca este din ce in ce mai ieftin, multi oameni se feresc de implant dentar crezand ca este procesul este dureros sau foarte costisitor.
Daca ai probleme dentare si ai pierdut dinti, cea mai mare greseala pe care o poti face este sa te feresti de implant. Nu este nici dureros, nu este nici scump si poate sa reziste o viata intreaga. Este adevarat ca exista anumite persoane carora nu le este indicat si sunt o multime de informatii pe care ai putea sa le stii inainte de a demara un astfel de tratament.
Lucruri interesante pe care trebuie sa le stii despre implantul dentar
1. Exista anumite persoane carora le este contraindicat. Aceste persoane sunt reprezentate de cei care au boli in stadiul terminal, cei care au trecut printr-un infarct miocardic recent, cei care au suferit un accident vascular sau cei care au probleme legate de coagularea sangelui. De asemenea, implanturile nu sunt recomandate nici pentru cei care au probleme cu drogurile sau diverse afectiuni ale sistemului osos.
2. Implanturile puse pe maxilarul superior rezista mai bine decat cele de pe maxilarul inferior. Se pare ca dintii de sus nu sunt atat de solicitati ca dintii de jos. Cu toate astea, durata medie a unui implant, indiferent ca este superior sau inferior, este foarte mare. Majoritatea pacientilor se bucura de el pentru intreaga viata.
3. Este aproape imposibil sa fii alergic la implanturile dentare. Daca in trecut aceasta era o problema des intalnita, mai nou implanturile sunt realizate din materiale biocompatibile, cum este titanul, aliajul din titan sau zirconiul. In felul acest, sansele de a nu fi compatibil sunt aproape de zero.
4. Oricine se poate bucura de implanturi dentare, atata vreme cat are peste 18 ani. Nu exista o limita de varsta, existand si pacienti de peste 80 de ani care apeleaza la implanturi. Fiecare pacient are particularitatile sale, insa, ceea ce inseamna ca inaintea unui implant trebuie sa se realizeze o radiografie pentru a se stabili structura osoaasa si daca sunt indeplinite toate conditiile de sanatate.
5. Este foarte important ca odata ce un dinte a fost pierdut, sa fie refacut printr-un implant. Daca nu este inlocuit, acesta poate duce la deteriorarea dintilor de langa. Golurile dentare provoaca pierderea masei osoase si retragerea gingiilor din zonele de langa. Intr-un final, de la un singur dinte lipsa se poate ajunge la o dantura plina de goluri sau chiar la pierderea totala a dintilor.
6. Procesul de implantare nu doare. Durerea este cea mai mare teama a pacientilor si este o teama care era justificata in trecut. Acum insa, durerea este inexistenta. In timpul procedurii se face o anestezie locala, iar pacientul simte doar o mica presiune si vibratiile generate de aparatele medicale. Este adevarat ca dupa implant pot aparea momente de disconfort, insa dureaza putin.
Durerile de dupa implant sunt suportabile, insa, durand doar cateva zile.
7. Fumatul poate contribui la succesul implantului. Din pacate, cei care fumeaza au sanse mult mai mici de reusita in cazul unui implant dentar. Este bine ca la consultatia initiala sa fie precizate toate obiceiurile din rutina zilnica, in asa fel incat medicul sa poata face un plan cat se poate de corect pentru ingrijirea implantului.
8. Dupa implant, igiena este esentiala. Aceasta trebuie sa fie mult mai stricta decat in cazul unei cavitati bucale fara implanturi, deoarece exista sanse ca bacteriile sa se acumuleze in jurul noului corp si sa se produca infectii. Ingrijirea orala trebuie sa se faca cu o periuta de dinti electrica, cu apa de gura, cu o pasta de dinti de buna calitate, ata dentara si multa grija.
9. Daca se ingrijeste corect, implantul poate sa fie folosit la fel ca un dinte normal. Capacitatea de a mesteca sau de a vorbi nu vor fi stirbite cu absolut nimic.
10. Implantul dentar nu este scump. De regula, costul unui implant este de aproximativ 400 de euro, la care se adauga costul puntii dentare. Investitia este una pe termen lung si foarte lung insa, asadar merita din plin. Un astfel de cost iti poate aduce un zambet perfect, o functionare corecta a dintilor si mult mai multa incredere in propria persoana.
Daca ai nevoie de un implant, asadar, nu ai de ce sa iti faci griji. Trebuie doar sa gasesti stomatologul potrivit pentru a-l pune.