„Una dintre cele mai mari tendințe de astăzi în economie este freelancing-ul”, spune business mentorul Cristian Onețiu, care se numără printre cei mai de succes tineri antreprenori români. Ce înseamnă schimbarea de la statutul de angajat la cel de dezvoltator al propriei idei de afaceri, dar mai ales care sunt domeniile de activitate pentru care se poate munci și de acasă, sunt doar câteva dintre subiectele pe care Onețiu le abordează în vlogurile de pe canalul său de YouTube.
Special pentru cei care s-au întrebat nu o dată „cum ar fi dacă?” ar deveni propriul șef, Cristian Onețiu oferă nu mai puțin de 10 idei de mici afaceri care ar transforma visul în realitate și care se pot construi chiar din propria locuință.
„Atunci când cauți idei de a face bani de acasă, le găsești în cele mai neașteptate locuri. Deci trebuie, în primul rând, să te eliberezi de orice idee preconcepută și să te gândești la o oportunitate, nu la ce zice lumea”, îi sfătuiește el pe cei care doresc să devină freelanceri, sfătuindu-și să își urmeze o pasiune.
1. Consultant de imagine. Oricine are nevoie de un specialist pentru a arăta și a se simți mai bine pus în valoare. De la stil vestimentar, coafură, makeup, accesorii și până la bune maniere, iată multe idei de afaceri într-una.
2. Creator de uleiuri, creme și săpunuri naturale hand-made. Dacă îți place ideea asta și ai un mic spațiu pe care să-l dotezi corespunzător, vei putea crea cele mai interesante și unice produse. E o super afacere și merge foarte bine afară, s-ar putea să vrei îți faci și un site la nivel european.
3. Freelancer în diverse proiecte de design, programare, research etc. Îți recomand să intri pe platformele internaționale și naționale unde să îți creezi un profil și apoi să aplici pe proiecte deja disponibile. Există o întreagă comunitate de freelanceri care așteaptă serviciile tale.
4. Marketeer în programe online de afiliere. Nu ești angajatul nimănui, nu trebuie să ai stoc de marfă sau să te ocupi de partea logistică a afacerii. Trebuie doar să înveți cum să promovezi produse și servicii în mediul online.
5. Scriitor tip „ghost”. Orice om visează să scrie o carte în viața lui, măcar una. Ajută-i să își transforme ideea, povestea într-o carte, colectând informațiile și scriind conținutul. În plus, orice companie are nevoie de mult conținut de calitate pentru site-urile lor. Deci vei avea clienți atât persoane fizice, cât și companii.
6. Specialist social media. Ajuți companiile sau persoanele publice să își aleagă canalele de social media și apoi să își promoveze produsele și serviciile într-un mod consistent, consecvent și eficient.
7. Life coach. Indiferent dacă oamenii sunt de succes sau nu, toți au provocări la care trebuie să facă față cu bine, atât în zona profesională, cât și personală. Dacă simți că poți empatiza cu oamenii fără să le dai sfaturi, ci doar să îi acompaniezi într-o călătorie de autodescoperire, life coachingul poate fi pentru tine.
8. Specialist în recenzii. Poți face recenzii despre un produs, un hotel, un magazin, un film ce merită văzut, despre aproape orice. Aici e foarte important să fii echidistant, să fii corect.
9. Meditator. Și nu mă refer doar meditații pentru copii, ci și pentru adulții care vor să învețe lucruri noi: artă, muzică, limbi străine.
10. Servicii destinate celor ce lucrează de acasă, în zona ta. De la livrare de produse, până la servicii de mentenanță a casei lor, a calculatoarelor, a animalelor de companie etc.
„Câteva dintre ideile de mai sus necesită o formare specifică, cum ar fi zona de life coach sau consultant de imagine. Însă astăzi există o mulțime de cursuri calitative de formare. Ai grijă să le alegi pe cele certificate, cu traineri sau formatori foarte valoroși”, spune Cristian Onețiu, care detaliază și alte aspecte ale acestor idei pe canalul său de YouTube.
Numit unul dintre antreprenorii care inspiră cel mai mult, în topul „Barometrul afacerilor de tip startup 2019”, unde ocupă cea de-a cincea poziție după Elon Musk, Jeff Bezos, Steve Jobs și Bill Gates, Cristian Onețiu are o vastă experiență în antreprenoriat și business mentorship, formată în 15 ani de activitate. Co-fondator al celei mai mari companii româneşti din industria de vânzări directe, cu peste 40.000 de distribuitori și peste 50 de milioane de euro cifra de afaceri din 2005 până în prezent, Life Care, Cristian Onețiu este speaker la evenimente de business și la evenimentele speciale corporate, business mentor și autor de cărți pe subiecte din domeniu, dar și business vlogger.