Ficatul este sistemul principal de filtrare din organism și are numeroase funcții fără de care nu putem duce o viață normală. El sintetizează colesterolul, fosfolipidele, lipoproteinele și lipidele. De asemenea, neutralizează toxinele, jucând astfel un rol important pentru sistemul imunitar. Nutriționistul Gianluca Mech dezvăluie ce alimente trebuie să includem în dieta noastră pentru a ne ajuta ficatul să funcționeze la capacitate maximă.
Mâncatul haotic și adesea în exces, alimentele cu numeroși conservanți pe care le găsim în comerț, sunt nocive nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătatea ficatului. Există însă obiceiuri alimentare sănătoase care pot avea efecte benefice asupra acestui organ atât de important.
Cafea
„Surprinzător sau nu, consumul de cafea este benefic pentru sănătatea ficatului. Există studii care au demonstrat nu doar că previne apariția afecțiunilor la nivelul ficatului, ci și ajută în cazul celor care au deja probleme cu acest organ. De exemplu, acestea au arătat că consumul de cafea ajută la scăderea riscului de ciroză sau leziuni permanente ale ficatului la persoanele cu boli hepatice cronice. Consumul de cafea poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta cancer la ficat și are efecte pozitive asupra bolilor hepatice și a inflamației ficatului”, explică nutriționistul Gianluca Mech.
Ceai
„Se știe despre ceai că este sănătos, dar studiile științifice au demonstrat că acesta poate avea beneficii speciale pentru sănătatea ficatului. Un studiu japonez a arătat că ceaiul verde consumat zilnic poate îmbunătății markerii de sânge responsabili cu sănătatea ficatului. Ceaiurile negru și verde pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de enzime și grăsimi din ficat”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.
Grapefruit
„Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenina și naringina. Se știe că efectele protectoare ale acestui fruct se manifestă în două direcții importante: reducerea inflamației și protejarea celulelor”, arată specialistul.
Afine și merișoare
„Afinele și merișoarele conțin antocianine, antioxidanți care dau fructelor de pădure culorile lor distinctive. Acestea au numeroase beneficii pentru sănătate. Unele dintre aceste beneficii sunt legate de protejarea ficatului. Consumul de fructe de pădure poate chiar contribui la îmbunătățirea răspunsurilor sale imune și antioxidante”, dezvăluie Gianluca Mech.
Struguri
„Strugurii, în special soiurile roșii, conțin o varietate de compuși importanți pentru sănătate. Cel mai faimos este resveratrolul. Există o serie de studii care au arătat că strugurii și extractul din semințe de struguri protejează ficatul și luptă împotriva inflamațiilor din corp”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
Suc de sfeclă
„Sucul de sfeclă roșie este o sursă de nitrați și antioxidanți numiți betalani, care pot proteja sănătatea inimii și pot reduce daunele oxidative și inflamațiile din organism”, adaugă specialistul.
Legume crucifere
„Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida sau varza de Bruxelles, sunt foarte bogate în fibre. Consumul acestor legume crește nivelul enzimelor de detoxifiere și protejează ficatul de apariția unor afecțiuni nedorite. Acest tip de legume își păstrează proprietățile nu doar atunci când sunt consumate crude, ci și când sunt gătite”, explică nutriționistul Gianluca Mech (www.gianlucamech.com.ro).
Nuci
„Nucile sunt bogate în grăsimi bune, substanțe nutritive – inclusiv vitamina E antioxidantă – și compuși benefici ai plantelor. Consumul lor este esențial pentru o bună funcționare a sistemului cardiovascular, dar și pentru sănătatea ficatului”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.
Pește gras
„Peștele gras conține acizi grași omega-3, grăsimi sănătoase care ajută la reducerea inflamației și au reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Un studiu realizat în 2016 a arătat că acizii grași omega 3 pot ajuta de asemenea la scăderea grăsimilor hepatice și a trigliceridelor la cei cu afecțiuni hepatice”, mai spune specialistul.
Ulei de măsline
„Studiile arată că uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de grăsime din ficat, la creșterea fluxului sanguin și la îmbunătățirea nivelului de enzime hepatice”, declară nutriționistul Gianluca Mech.
Suplimente 100% naturale pentru detoxifierea ficatului
Pentru a susține procesul de detoxifiere a ficatului, Gianluca Mech ne recomandaă două suplimente naturale ce fac parte din gama Decottopia.
Antiox-Mech este un extract de plante medicinale în formă lichidă, fără alcool, conservanți, zaharuri și gluten, cu gust dulce natural datorită Stevia rebaudiana. Sinergia plantelor cu acțiune antioxidantă și purificatoare îl transformă într-un ajutor valid pentru cei care doresc un efect anti-îmbătrânire combinat cu o purificare hepatică.
Depurativo Antartico este un supliment alimentar fără alcool, zahăr, conservanți, gluten și lactoză, care ajută la purificarea și drenarea organismului. Are o acțiune eficientă de purificare datorită acidului alginic, care este extras din algele antarctice Durvillaea. Acestea favorizează absorbția și eliminarea substanțelor nocive ale radicalilor liberi. Depurativo Antartico este suplimentul ideal pentru a contracara excesele unei alimentații incorecte și efectele nocive ale poluării mediului asupra corpului nostru.