Într-un program divers cu parada militară şi slujba Te Deum de la Alba Iulia, emisiuni cu folclor autentic, momente poetice şi spectacole – cu artişti din generaţiile unui întreg secol: de la Corul bărbătesc de la Finteuşul Mare la INNA
De 1 Decembrie, TVR 3 urează „La mulţi ani!” românilor din întreaga ţară şi le aduce un program divers: cu actualitate, emisiuni de cultură şi evenimente – desfăşurate în principalele zone ale ţării cu ocazia Zilei Naţionale.
Aşadar, de 1 Decembrie, TVR 3 vă propune să începeţi Ziua Naţională urmărind în transmisiune directă, de la ora 8.00, ceremoniile dedicate zilei de 1 Decembrie în Transilvania, cu accent pe capitala Marii Unirii, Alba Iulia, unde echipa TVR Cluj va fi pe tot parcursul zilei.
De la ora 9.55, 18.55 şi 21.55, în cadrul Poesis urmăriţi cea mai frumoasă declaraţie de dragoste faţă de ţară: ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” scrisă de Mihai Eminescu – în trei momente programate de Ziua Naţională. De la ora 9.55 Marcela Rusu, de la ora 18.55 Adrian Pintea iar de la ora 21.55 Florin Piersic – vor aduce trei interpretări excepţionale şi trei emoţii diferite al poemului care, în acest an, a împlinit 150 de ani.
De la ora 10.00 la TVR 3 intrăm în legătură cu capitala Moldovei urmărind România 100. Iaşul în arcul timpului – un program în care Gabriela Baiardi discută pe această temă cu invitaţii săi: prof.univ.dr. Gheorghe Iacob – prorector al UAIC din Iaşi, dr. Aurica Ichim, istoric, coordonator Muzeul Unirii Iaşi şi cu Mihai Chirică – primarul municipiului Iaşi.
De la ora 12.00, la Universul credinţei urmărim în transmisiune directă de la Catedrala Arhiepiscopala din Alba Iulia- Slujba de Te Deum iar de la 12.30, aflăm la Identitate românească din interviul cu academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca – despre cine suntem noi, ca români, când s-a format poporul român, când apare prima dată în izvoarele istorice numele de România, cât de actual este imnul naţional şi ce se întâmplă când popoarele îşi schimbă des simbolurile naţionale.
La miezul zilei TVR 3 aduce folclorului autentic românesc – cu Veta Biriş şi lumea satului transilvănean de la ora 14.00 la Cântec şi poveste şi cu Dumitru Fărcaş, în filmul SOLO-uri pentru Dumitru Fărcaş de la ora 15.30.
De la ora 16.00, TVR 3 vă propune, de Ziua Naţională, să aflaţi Povestea unei legende Corul bărbătesc de la Finteuşul Mare a împlinit 100 de ani pentru că s-a născut la 1 decembrie 1918. Primul său concert a fost în acea zi, în Şomcuţa Mare din centrul Districtului Chioar, unde românii erau adunaţi şi aşteptau să primească veşti de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia. Povestea acestui cor vestit este strâns legată de istoria românilor. Începând din 1918, al doilea război mondial şi epoca comunistă. Povestea se împleteşte cu un concert de colinde şi folclor autentic, filmat în Biserica ortodoxă din Şomcuţa Mare şi în decorul deosebit al satului maramureşean.
Teatrul Naţional de Televiziune aduce de la ora 17.20 spectacolul Marea Unire – de Dumitru Chirilă realizat în anul 1986. Din distribuţie fac parte mari actori precum: Vistrian Roman, Traian Stanescu, Petre Moraru, Silviu Stanculescu, Gheorghe Cozorici, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Constantin Codrescu, Elena Bog, Valentin Uritescu şi mulţi alţii. Este o evocare emotionanţă a momentelor pregătitoare a actului Marii Uniri de la 1 decembrie, înfăptuit prin voinţa poporului român. Acţiunea scenariului se petrece într-un orăşel din Transilvania şi în comunele învecinate, în clipele fierbinţi în care toată suflarea românească îşi exprimă voinţa de a înfăptui visul de veacuri al poporului: Unirea.
De la ora 19.00, TVR 3 ureză Mulţi ani, Românie! de la Timişoara de unde transmite în direct spectacolul de 1 Decembrie desfăşurat în Piaţa Operei. Pe lângă îndrăgiţi interpreţi de muzică populară şi concertul susţinut de INNA, cea mai cunoscută artistă din România pe scena muzicală internaţională, spectacolul prilejuieşte şi deschiderea târgului de Crăciun din centrul oraşului. Spectacolul este prezentat de Florin Mihoc.
De la ora 23.00, TVR 3 a programat la Cap de afiş spectacolul multimedia susţinut de Emil Boroghină:„Ovidiu – Tristele şi Ponticele”. Recitalul este dedicat împlinirii în acest an a 2.000 de ani de la moartea la Tomis, pe pământ românesc, a marelui poet al latinităţii: Publius Ovidius Naso. «În 2017 se împlinesc 2000 de ani de la moartea lui Publius Ovidius Naso, exilatul de la Pontul Euxin. Credem că este de datoria oamenilor de cultură din întreaga lume să marcheze acum împlinirea a două milenii de la moartea lui Ovidiu, dar, înaintea tuturor, alături de italieni, este datoria noastră, a românilor. Nu trebuie să uităm niciodată că, aşa cum spunea Tudor Arghezi, „Ovidiu este marele nostru strămoş de limbă, de scriere şi de sânge… poet al nostru, ca şi Eminescu”», declară actorul craiovean Emil Boroghină. Scrise cu mai bine de 2000 de ani în urmă, versurile unuia dintre cei mai mari poeţi ai lumii au puterea de a alunga întunericul de pe tărâmul ce pare învăluit de invincibila „noapte scitică”.